Nagyvilág

Százak haltak meg a puccskísérletben

del-szudan(960x640)(2).jpg (dél-szudán)
del-szudan(960x640)(2).jpg (dél-szudán)

A dél-szudáni puccskísérletben négy-ötszázan haltak meg, és a sebesültek száma elérheti a 800-at is - közölték kedden ENSZ-diplomaták helyi kórházi forrásokra hivatkozva.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsát a helyzetről Hervé Ladsous, a világszervezet békefenntartásért felelős főbiztosa tájékoztatta egy zárt ülésen. Egy másik diplomata hozzátette, hogy az ENSZ nem tudja ellenőrizni ezeknek az adatoknak a hitelességét.

Michael Makuei dél-szudáni tájékoztatási miniszter korábbi közlése szerint 73 katona halt meg a harcokban, 140-et pedig kórházban ápolnak. Szórványos lövöldözés és robbanások még kedd este is hallatszottak a fővárosban, Jubában.

Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet arról számolt be, hogy már 20 ezer azoknak a civileknek a száma, akik az ENSZ jubai képviseletére menekültek. A harcokban katonák csoportjai állnak egymással szemben, civilekre nem támadnak – tette hozzá Araud, aki az ENSZ BT soros elnöke.

Hétfőn elégedetlen katonák és politikusok egy csoportja a volt alelnök, Riek Machar irányítása alatt megkísérelte megbuktatni a Salva Kiir vezette kormányt. A fegyveres erők tagjainak egy csoportja váratlanul megrohamozta az ország legfőbb katonai támaszpontján található fegyverraktárt, de a kormányerők visszaverték a támadást.

A kormány közlése szerint kedden a puccskísérlettel kapcsolatban őrizetbe vettek tíz politikust, közöttük Kosti Manibe volt pénzügyminisztert és a júliusban menesztett kormány több más volt miniszterét. Machar viszont szökésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik