Nagyvilág

Légihídat építhet az amerikai hadsereg Afganisztánból

Egymilliárd dolláros pluszköltséggel légi úton vonhatják ki a katonai eszközöket Afganisztánból a pakisztáni Amerika-ellenes tüntetések miatt.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter tíz napja járt Iszlámábádban, ahol azt az ígéretet kapta, hogy a pakisztáni hatóságok azonnal intézkednek a probléma megoldása érdekében. Washingtoni illetékesek azonban azt mondják, hogy azóta nem tapasztalnak erre irányuló erőfeszítéseket Iszlámábád részéről, továbbra is tucatszám gyülekeznek tüntetők a tranzitútvonalakon, ami biztonsági kockázatot jelent az arra haladó amerikai katonai konvojokra nézve.

Felfüggesztették a katonai eszközök kivonását

Pakisztáni illetékesek szerint a kormány keresi a probléma békés rendezésének lehetőségeit, de felhívják a figyelmet arra, hogy a polgároknak joguk van tiltakozni mindaddig, amíg megmozdulásaik nem erőszakosak.

A Pentagon december elején függesztette fel a katonai eszközök kivonását Afganisztánból Pakisztán területén át, Torkham határvárostól Karacsiig, az amerikai dróntámadások elleni tiltakozások ugyanis már veszélyeztették a teherautósofőrök biztonságát. Azóta mintegy száz teherautó vesztegel az afgán-pakisztáni határon, és több száz megpakolt kamion vár indulásra az afganisztáni katonai létesítményekben.

Jobbára olyan katonai eszközökről, köztük súlyos páncélozott katonai járművekről van szó, amelyekre már nincs szükség Afganisztánban. Ha közúton, Pakisztán területén át szállítják el őket a jövő év végéig közel-keleti kikötőkbe, az ötmilliárd dolláros költséggel járna, ha légi úton, akkor hatmilliárd dollárt kéne rá költeni.

Az Egyesült Államok a jövő év végéig akarja visszavonni katonáit és hadfelszerelését Afganisztánból, és a szóban forgó szárazföldi útvonalon vonnák ki a hadfelszerelések mintegy hatvan százalékát.

46 ezer amerikai állomásozik az országban

Iszlámábád korábban majdnem hét hónapon át, 2011 novemberétől 2012 júniusáig tiltotta az utánpótlást szállító konvojok áthaladását ezen az útvonalon, miután egy amerikai légicsapásban meghalt 24 pakisztáni katona. Ez idő alatt az Egyesült Államoknak Közép-Ázsián, illetve Oroszországon keresztül kellett szállítania utánpótlást csapatainak. Az északi útvonal azonban sokkal hosszabb, nagyobb költségekkel jár és a szállítmányokat gyakran vasúti szerelvényekre kell átrakodni.

Jelenleg még közel 46 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban a korábbi százezerhez képest, és számuk a jövő év elejére várhatóan 34 ezerre csökken. A kivonulás során mintegy 50 ezer járművet és százezer konténert szállítanak el Afganisztánból.

A megoldatlan helyzet Pakisztánnak is sokba kerülhet. Chuck Hagel arra figyelmeztette iszlámábádi tárgyalópartnereit, hogy amennyiben nem indulnak meg ismét a katonai szállítmányok, Washingtonban elapadhat a politikai támogatás a több milliárd dollárt jelentő pakisztáni segély iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik