Nagyvilág

Tagadja a dél-szudáni puccskísérletet az alelnök

szudán (szudán)
szudán (szudán)

"Nem volt államcsíny. Ami a fővárosban történt, az az elnöki gárda egységén belüli félreértés, és nem puccskísérlet" -mondtaRiek Machar.

Riek Machar egykori dél-szudáni alelnök a Sudan Tribune című független napilapnak adott szerdai interjújában tagadta, hogy országában puccsot kíséreltek meg.

A jubai hatóságok azzal vádolják Machart, hogy elégedetlen katonák és politikusok egy csoportja az ő irányítása alatt kísérelte meg megbuktatni a kormányt vasárnap. A legfrissebb információk szerint a puccskísérletben négy-ötszázan haltak meg, és a sebesültek száma elérheti a 800-at is.

“Nem volt államcsíny. Ami a fővárosban történt, az az elnöki gárda egységén belüli félreértés, és nem puccskísérlet. Nincs közöm hozzá, és nincs is tudomásom semmiféle puccskísérletről” – mondta az egykori alelnök, akinek tartózkodási helye vasárnap óta ismeretlen.

A dél-szudáni hatóságok arról számoltak be, hogy továbbra is keresik a szökésben lévő Machart, akárcsak négy másik politikust. A kormány kedden jelentette be, hogy őrizetbe vettek tíz magas rangú politikust, köztük nyolc egykori minisztert, akiket Macharral együtt júliusban menesztett Salva Kiir Mayardi, a Dél-szudáni Köztársaság elnöke.

Machar, aki hivatalosan még jelenleg is a kormányzó Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) alelnöke, a kormánypárton belül nyíltan Kiir ellenzékéhez tartozott.

Az egykori alelnök elmondta, hogy a puccskísérlethez az SPLM egyik tagjának sincsen köze. “Demokratikusan akartuk átalakítani az SPLM-et. Salva Kiir arra akarja felhasználni az állítólagos államcsínyt, hogy megszabaduljon tőlünk, és uralma alá hajtsa a kormányt és a szervezetet” – mondta Machar.

A politikus szerint az államfő sorozatosan megsértette az alkotmányt, elnöksége pedig “többé nem törvényes”. “Már nem akarjuk, hogy ő legyen Dél-Szudán elnöke” – tette hozzá.

Kiir és Machar rivális törzsekhez tartoznak, az egykori alelnököt az államfő júliusban menesztette, azóta feszült a belpolitikai helyzet az országban. Machar korábban kijelentette, hogy 2015-ben indulni akar az elnökválasztáson.

A tengerektől elzárt Dél-Szudán két évvel ezelőtt vált le Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik