Nagyvilág

Snowden Brazíliának ajánlkozik

snowden (snowden)
snowden (snowden)

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi informatikusa segítene Brazíliának a titkos amerikai adatgyűjtés feltárásában politikai menedékért cserébe.

Snowden azt írta a “brazil néphez intézett nyílt levelében”, hogy hajlandó lenne segíteni a brazil kormánynak a Brazília területén végzett titkos amerikai adatgyűjtés kivizsgálásában, ha a dél-amerikai ország politikai menedéket nyújt neki – írta kedden a Folha de S. Paulo című brazil napilap.

Az újság birtokába került és portugál fordításban közölt nyílt levélben Snowden arról írt, hogy milyen nagy benyomást tett rá a brazil kormány határozott bírálata az NSA globális adatgyűjtési gyakorlatát illetően. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség világszerte számos országban gyűjtött adatokat az internetes és telefonos kommunikációról, mások mellett megfigyelték Dilma Rousseff brazil elnök mobiltelefonját is.

Brazil szenátorok korábban már kérték Snowden segítségét a Brazíliát célzó amerikai kémkedési program részleteinek feltárásában.

“Hajlandó vagyok törvényes keretek között segíteni, de sajnos az amerikai kormány keményen dolgozik azon, hogy ebben megakadályozzon. Ameddig egy ország nem nyújt nekem végleges politikai menedéket, addig az amerikai kormány továbbra is korlátozni fog abban, hogy nyíltan beszéljek” – állt Snowden levelében, amelynek eredeti angol verzióját a brazil lap nem tette közzé.

Dilma Rousseff októberben lemondta hivatalos washingtoni látogatását, és Brazília Németországgal együtt dolgozni kezdett egy szimbolikus ENSZ-közgyűlési határozat előkészítésén, amely garantálná az emberek magánélethez való jogának sérthetetlenségét elektronikus kommunikációjuk során.

Snowden nyílt levelét egy nappal azután tették közzé, hogy az Egyesült Államokban egy szövetségi bíró úgy foglalt állást, hogy az NSA titkos adatgyűjtési programja “valószínűleg sérti” az amerikai alkotmány által szavatolt polgári és szabadságjogokat. Az ügyben várhatóan a legfelsőbb bíróság hoz majd végső döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik