Nagyvilág

Stratégiai veszély lehet Izraelben a szegénység

izraeli nők (izraeli nők, )
izraeli nők (izraeli nők, )

Az izraeli gyerekek harmada a szegénységi küszöb alatt él, és szegényebbek lettek az idősek - áll az izraeli társadalombiztosítási hatóság 2012-es évet felmérő, kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A mintegy nyolcmilliós lakosságból 23,5 százalék szenved szükséget, köztük 439 500 család, ez a családok 19,4 százaléka. Különösen aggasztó, hogy a gyermekek harmada, és az idősek 22,7 százaléka került ebbe a csoportba, és egy év alatt három százalékkal nőtt az öregkori szegénység.

A kétkeresős családok öt százaléka a küszöb alatt maradt, pedig egy évtizede a szegénység még csak két százalékukat sújtotta. Ahol legalább egy családtag dolgozott, ott 13,7 százalék maradt szegény, ami az 1999-es 7 százalékos arányhoz képest súlyos romlás.

Ahol egyik szülő sem dolgozik, ott a családok kétharmada került a szegénységi küszöb alá, de ebbe a csoportba az összes izraeli családnak csak tíz százaléka jutott.

A beszámolót átvevő Simon Peresz államelnök – a katonai rádió honlapja szerint – kijelentette: „Izraelben nincsenek szegények. Ha vannak szegények, akkor ez azt jelenti, hogy az egész nép szegény.”

Jichák Hercog, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője a jelentés nyomán kijelentette, számára a legszomorúbb, hogy a jelenlegi kormánynak nincs terve a „szegénység járványa” ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik