Nagyvilág

Hatalmas készültség az ukrán fővárosban

ukrajna (ukrajna 2)
ukrajna (ukrajna 2)

Folytatódnak a megmozdulások Kijevben, ahol százezres tömeg gyűlt össze a város főterén. Az ellenzék mellett a kormánypártiak is készülődnek.

Mintegy 100 ezer kormánypárti demonstráló gyűlt össze az Európa téren, akiket szervezetten, buszokkal, különvonatokkal szállították Kelet-, illetve Dél-Ukrajnából a fővárosba. Az ellenzéki erők jóval kevesebben vannak. A belügyminisztérium újabb rendfenntartókat mozgósított országszerte.

Az ukrán elnök, Viktor Janukovics korábban felmentette Kijev főpolgármesterét, gesztust gyakorolva az ellenzéki tüntetők felé, valamint már arról is beszámoltunk, hogy az orosz külügyminiszter szerint „provokatőrök irányítják” a tüntetéseket.

Egyelőre nem történt összecsapás a két tábor között

Időközben megkezdődött a kormánypárti erők ellendemonstrációja, amelyen helyszíni becslések szerint már mintegy 30 ezren, a belügyminisztérium közlése szerint csaknem 60 ezren gyűltek össze.

Mikola Azarov miniszterelnök a tömeghez szólva a társadalmi megbékélést, a kijevi tömegmegmozdulások beszüntetését hangsúlyozta, továbbá azt, hogy az ország kifelé ne széthúzást, hanem egységet mutasson. Ismételten szólt arról, hogy Ukrajna elvárja az Európai Uniótól: kompenzálja azokat a veszteségeit, amelyek azután érik majd, hogy aláírja vele a társulási megállapodást.

Az ellendemonstráció az Európai téren zajlik, közvetlenül a Majdan (Függetlenség tere) mellett, amely hetek óta az európai integrációt és hatalomváltást követelők tüntetéseinek központi helyszíne. A két teret autóbuszokkal és teherautókkal választották el egymástól, a területet rohamrendőrök biztosítják.

Ellenzéki képviselők állítása szerint számos állami hivatal és közintézmény dolgozóit kényszerítették az ellendemonstráción való részvételre, állásuk elvesztésével fenyegetve meg őket. Az ellenzékiek felszólították a közalkalmazottakat, hogy álljanak át a Majdan tüntetőinek oldalára. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tömegben jórészt orvosok, tanárok, bányászok, egyetemisták és nyugdíjasok vannak. Rajtuk kívül nagy számban láttak sportos alkatú fiatalembereket is a megmozduláson.

Ezeket a javarészt küzdősportokban jártas fiatalokat feltételezhetően provokációk szítására bérelte fel a kormánypárt a Függetlenség terén tüntetőkkel szemben. A köznyelvben “tyituskóknak” nevezik őket. A gúnynevet arról a Tyitusko családnevű huszonéves sportolóról kapták, aki egy májusi ellenzéki megmozduláson rátámadt az Ötös tévécsatorna riporternőjére, és később kiderült róla, hogy rendbontás provokálására bérelték fel őt a hatalom képviselői.

Incidensről egyelőre nem érkezett hír. A Függetlenség terére az ellenzék vasárnapra hívott össze újabb nagygyűlést.

Az ellentüntetők estefelé hazamentek

A kormánypárti szimpátiatüntetés részvevői szombaton kora este kezdték elhagyni a kijevi Európai teret, közben a mellette lévő Majdanon (Függetlenség terén) tovább folytatódik a hetek óta szünet nélkül tartó Európai Unió-párti ellenzéki demonstráció.

Helyszíni jelentések szerint a Viktor Janukovics ukrán elnököt és a kormány politikáját támogató megmozdulás a szombati napra véget ért. A szónokok befejezték beszédeiket, a közterület-fenntartók nekiláttak az elszórt szemét eltakarításához. A hatalompárti demonstrálók egy része a parlamenttel szembeni Marijinszkij  parkba indult, ahol a kormányzó Régiók Pártjának hívei rendezkedtek be néhány nappal ezelőtt folyamatos utcai demonstrációra.
Közben a szomszédos Majdanon az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetők közül ez időben mintegy 10 ezren tartózkodtak a téren. Nyugodtan telt el a nap, rendbontások eddig nem történtek egyik tábor demonstrációján sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik