Nagyvilág

Tárgyalóasztalhoz ültek Ukrajnában

ukrajna (ukrajna 2)
ukrajna (ukrajna 2)

Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék vezetői kerekasztal-megbeszélést tartanak, amelyen három korábbi állmfő is részt vesz.

A hírek szerint a nemzeti kerekasztal-megbeszélésen részt vesz az ország három korábbi államfője, Leonyid Kucsma, Leonyid Kravcsuk és Viktor Juscsenko. Az ellenzék részéről jelen van Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője, Vitalij Klicsko az Ütés (UDAR) párt vezetője, Oleh Tyahnibok a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke, továbbá más politikai pártok, szakszervezetek, a művészeti és tudományos élet, a diákmozgalom képviselői és szakértők.

“Harcolni fogunk a győzelemig”

Mielőtt az ellenzéki vezetők tárgyalni indultak volna, Arszenyij Jacenyuk a kijevi Függetlenség terén a tömeghez szólva közölte, hogy átadják az elnöknek a demonstrálók követeléseit, azután visszatérnek, és tájékoztatják őket a fejleményekről. “A követeléseink mellett tudtára adjuk Janukovicsnak, hogy nem megyünk el, harcolni fogunk a mi közös ukrán győzelmünkig” – hangoztatta a politikus.

A tanácskozást megnyitó beszédében Janukovics elnök felháborodását fejezte ki a Majdan (Függetlenség tere) tüntetői elleni provokációk és a rendvédelmi szervek erőszakos fellépése miatt. Kijelentette, hogy a november 30-i diáktüntetés brutális rohamrendőri szétoszlatásáért a vizsgálat eddigi eredménye szerint “közvetlenül három személy felelős”. Ígértet tett arra, hogy megnevezi az illetőket, amint a nyomozás állása ezt lehetővé teszi.

Oligarcha szólít békére

A leggazdagabb ukrán oligarcha, a donyecki Rinat Ahmetov, akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 15 milliárd dollárra becsülte, előzőleg elfogadhatatlannak nevezte erőszak alkalmazását a tüntetőkkel szemben, és az ellenzékkel való tárgyalásokra szólította fel az ukrán elnököt.

Az elnök még a tanácskozás előtt javasolta, hogy részesítsék amnesztiában azokat a tüntetőket, akiket az európai integrációt és hatalomváltást követelő demonstrációkon vettek őrizetbe.

“Az álláspontom az, hogy tovább kell lapoznunk, és amnesztiát kell hirdetnünk” – jelentette ki az államfő Kijevben, egyetemisták képviselőivel találkozva. Kifejtette, azt szeretné, ha minden fogva tartott demonstráló amnesztiában részesülne, köztük azok is, akikkel szemben a bíróság már ítéletet hozott. Hangsúlyozta, hogy kész ezt a javaslatot a kerekasztal-tárgyalások résztvevői elé terjeszteni.

Olvasói sztorik