Nagyvilág

Készülődnek a kormánypárti erők Kijevben

ukrajna (ukrajna 2)
ukrajna (ukrajna 2)

Péntek kora reggel is mintegy négyezer tüntető folytatta Kijevben a Függetlenség terén a tiltakozást, követelve a kormány lemondását, és közben arról számolt be a helyi média, hogy folynak az előkészületek a hét végére meghirdetett ellentüntetésre.

Az éjszaka folyamán incidensek nem történtek. A tiltakozók ügyelnek arra, hogy a térre érkezők közé ne keveredjenek “provokátorok”.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy péntekre virradóra váratlanul egy tucatnyi hómarógép és billenőkocsi jelent meg a kijevi Európai téren, és színpad építéséhez szükséges vasszerkezeteket szállítottak oda, ami arra utal, hogy megkezdődtek az előkészületek a kormánypárt által beharangozott ellentüntetésre. A Régiói Pártja csütörtökön jelentette be, hogy mozgósítja híveit, és kétszázezres szimpátiatüntetést szervez Kijevben.

Klicskót Brüsszelbe hívták

Az Európai Unió konzultációkra hívta meg Brüsszelbe Vitalij Klicskót, az ellenzéki Ütés (UDAR) vezetőjét – értesült a BBC.

A híradás szerint az ukrán ellenzéki politikus meghívása december 19-20-ra szól, vagyis az év végi uniós csúcstalálkozó idején történne.

A BBC úgy tudja, hogy a meghívást Németország kezdeményezte és Angela Merkel német kancellár az uniós csúcs alkalmával személyesen találkozik az ellenzéki politikussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik