Nagyvilág

Rezsicsökkentés olasz módra

vizcsap(210x140)(2).jpg (vízcsap, víz, rezsi, )
vizcsap(210x140)(2).jpg (vízcsap, víz, rezsi, )

A kis- és középvállalkozások kiadásait csökkentené a római kabinet.

Gőzerővel dolgozik az olasz kormány. Először arról döntött, hogy nem kapnak állami támogatást az olasz pártok. Nem sokkal később pedig elfogadott egy intézkedéscsomagot, amellyel segítené a kis és közepes méretű vállalkozásokat; ennek részeként csökkenti a cégek energiára fordított kiadásait.

A rezsicsökkentés 850 millió euróval segíti az érintett vállalkozásokat – közölték pénteken Rómában. Az olasz kormány emellett adókedvezményekkel ösztönözné a cégeket, hogy digitalizálják a működésüket.

Kedvezményekkel segítik továbbá azokat a vállalkozásokat, amelyek olyan korábbi ipartelepeket korszerűsítenek, mint például a velencei Porto Marghera. Lehetővé teszik azt is, hogy a kis- és közepes vállalkozások úgynevezett minikötvényeket bocsássanak ki, ami alternatív módja lehet a források szerzésének a banki hitelfelvétel mellett.

Bérleti díj: csak banki átutalással

Az olasz kormány emellett igyekszik visszaszorítani az adóelkerülést. Januártól nem lehet készpénzben fizetni az ingatlanbérleti díjakat, csak banki átutalással.

A szociáldemokrata Enrico Letta vezette kabinet szeretné újraindítani a gazdasági növekedést a válság sújtotta országban. Két év recesszió után 2014-ben 1 százalékkal, 2015-ben 2 százalékkal nőhet Olaszországban a hazai össztermék (GDP).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik