Belföld

Nem kapnak állami támogatást az olasz pártok

szavazás (szavazás)
szavazás (szavazás)

Magánszemélyek önkéntes alapon adhatnak pénzt a pártoknak. A rendelkezés hatvan napon belül emelkedhet törvényerőre Olaszországban.

Betartottuk ígéretünket – adta hírül a pártok költségvetési finanszírozásának eltörléséről szóló döntést Enrico Letta miniszterelnök a Twitter közösségi portál oldalán. Letta arra emlékeztetett, hogy kormánya ezt tűzte ki egyik elsődleges célként áprilisi megalakulásakor.

“Üres szavak. Ha ez így van, akkor Letta azonnal fizesse vissza azt a 45 millió eurót (13,5 milliárd forintot), amelyet a Demokrata Párt (PD) az idén kapott választási támogatásként” – reagált azonnal szintén a világhálón Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére. Az M5S az egyetlen olasz parlamenti párt, mely a februári választásokat követően önként lemondott a neki járó költségvetési támogatásról.

A kormányülésen született döntésről a parlamentnek is szavaznia kell. A szenátusnak és a képviselőháznak hatvan napja van arra, hogy a kormány által benyújtott tervezetből törvény legyen.

Bizonyítani akar

Enrico Letta és kormánya szerdán bizalmat kapott a parlamentben. Elemzők szerint az állami pártfinanszírozás eltörlésével Letta a parlament után a választók előtt is bizonyítani akarja kormánya hatékonyságát.

Támogatás önkéntes alapon

Az olasz parlamenti pártok 1974 óta részesülnek állami támogatásban. Eltörlésére több népszavazást is rendeztek, eredménytelenül. Az utóbbi évek gazdasági válsága azonban megkérdőjelezte a pártoknak a költségvetésből évente fizetett milliók jogosságát.

A parlament elé benyújtott törvénytervezet szerint a pártokat a magánszemélyek önkéntes alapon jövedelemadójuk két ezrelékével támogathatnák. Vállalatok, intézmények esetében a pártfinanszírozás plafonja 300 ezer euró (mintegy 90 millió forint) lenne. A pártokat támogatók adókedvezményben is részesülnének.

Antonio Di Pietro, a kilencvenes évek olasz pártfinanszírozási rendszerét felszámoló Tiszta Kezek ügyészcsoport egykori tagja szerint először látni kell a törvénytervezet még nem ismert szövegét, utána derül ki, hogy a római kormány szándékai valóban komolyak.

Korábban a római kormány a pártfinanszírozás fokozatos csökkentését ígérte egészen 2017-ig, amikor végleg megszűnt volna a parlamenti erők állami támogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik