Nagyvilág

Még több magyar katona menne Koszovóba

koszovo-KFOR(2)(960x640)(1).jpg (koszovó)
koszovo-KFOR(2)(960x640)(1).jpg (koszovó)

Jelenleg több mint 200-an szolgálnak Pristinában. Ezt a létszámot növelné a Honvédség.

Mintegy 160 magyar katonával növelné a Magyar Honvédség a koszovói NATO-misszióban való részvételt – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter Pristinában.

A tárcavezető elmondta: a magyar kontingens erősítése a NATO-nak és a koszovói hatóságoknak is igényük, tekintettel arra, hogy Franciaország és Marokkó a közeljövőben jelentősen csökkenti Koszovóban szolgáló katonáinak létszámát.

“Magyarországhoz nagyon közel van Koszovó, emiatt, valamint a térségben élő magyarok szempontjából is nemzeti érdekünk az ország stabilitása” – indokolta a szándékot Hende Csaba, aki szerint a szerbek és az albánok békés egymás mellett élésének garantálásában való fokozottabb magyar részvétel minden bizonnyal jótékonyan fog hatni a szerb-magyar együttélésre is.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pillanatnyilag azt mérlegeli a kormány, hogy az Afganisztánból való kivonulás, illetve létszámcsökkentés eredményeképp felszabaduló magyar erők egy részét Koszovóba küldje. A következő hetekben, hónapokban születhet meg a döntés, ezután megkezdődhet a csapatok felkészítése, és valamikor a jövő év folyamán telepítik az erőket – mondta a miniszter, és hozzátette, hogy “minden bizonnyal egy manőverszázadot küldünk” Észak-Koszovóba, ahol többségben élnek az országban egyébként kisebbségben lévő szerbek.

Ebben a térségben kell leginkább fokozni a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a béke megóvása érdekében – hangsúlyozta a miniszter.

Magyarország a kezdetektől, 1999 óta vesz részt a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erőben (KFOR), amelynek feladata a koszovói albánok közötti ellenségeskedés kiújulásának megakadályozása, a tűzszüneti megállapodás betartatása, a szerb enklávék védelme, valamint a koszovói biztonsági szektor kialakításának támogatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik