Nagyvilág

Bejön az irániaknak az új elnök

Haszan Róháni  (iráni elnök, haszan róháni, )
Haszan Róháni  (iráni elnök, haszan róháni, )

Növelte népszerűségét az irániak között a júniusban éppen hogy csak a szavazatok több mint felével megválasztott iráni elnök, akit ma közel hatvan százalék támogat - derül ki egy iráni felmérés adataiból.

Az Iránban ritkának számító közvélemény-kutatást az iráni egyetemisták szövetsége végezte el, s a megkérdezettek 58 százaléka válaszolta azt, hogy Haszan Róháni erősen vagy nagyon erősen népszerű, míg negyedük közepesnek, 16 százalékuk gyengének vagy nagyon gyengének ítélte ezt.

Fotó: AFP/Atta Kenare

A felmérés készítésének időpontját nem közölték, ami azért lenne fontos, mert Irán november végén történelmi jelentőségű megállapodást kötött a nagyhatalmakkal gyanús nukleáris fejlesztési programjáról, és abban bízik, hogy enyhíteni fogják az ellene hozott nemzetközi gazdasági szankciókat.

A megkérdezettek közel fele (51 százalék) úgy véli, hogy a kormánynak elsősorban a gazdasági problémákra (infláció, munkanélküliség, lakáshiány) kell fordítania a figyelmét, csak utána a nemzetközi kérdésekre (19 százalék), az egyéni, politikai és társadalmi szabadságjogokra (17 százalék), valamint az olyan vallásilag szabályozott kérdésekre, mint a nők öltözködése (12 százalék). A felmérésben két preferenciát lehetett megjelölni.

Róháni nemrég közölte, hogy az iráni naptári év végéig, 2014. március 20-ig évi összehasonlításban 25 százalékra akarja leszorítani az inflációt, amely augusztusi hivatalba lépésekor 43 százalékos volt, jelenleg pedig 36 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik