Nagyvilág

Szigetvita robbant ki Japán és Dél-Korea között

dokdo (dokdo)
dokdo (dokdo)

Dél-Korea hevesen tiltakozott csütörtökön amiatt, hogy Tokió feltett az internetre egy filmet, amely Japánhoz tartozónak állít be egy vitatott hovatartozású kis szigetcsoportot, és követelte a videó levételét a világhálóról.

A tíz nyelvre szinkronizált, 90 másodperces filmet a tokiói külügyminisztérium tette fel szerdán saját honlapjára és a YouTube fájlmegosztó portálra, s közlik azon, hogy a japánok által Takesimának (Dél-Korea által Dokdónak) nevezett, japán-tengeri szigetcsoport Japán fennhatósága alá tartozik. A filmen egyúttal törvénytelennek nevezik, hogy Szöul ellenőrzést gyakorol a szigetek felett. A szigetek jelenleg dél-koreai közigazgatási irányítás alatt állnak.

Dél-Korea részéről a szöuli külügyminisztérium közleményben tiltakozott, és bejelentette, hogy még az év vége előtt az internetre feltesz több videót is, amelyek bizonyítják Szöul szuverenitását a szigetek felett.

A két ország júliusban megállapodott abban, hogy erőfeszítéseket tesznek kapcsolataik javítására, amelyek e szigetvita és a történelem értelmezésével kapcsolatos nézeteltérések miatt romlottak meg. A folyamatos súrlódások miatt a két ország viszonya régóta hűvös, noha mindketten az Egyesült Államok szövetségesei, Észak-Korea pedig közös biztonsági fenyegetést jelent rájuk nézve.

Tokió és Szöul ellentéte 2012 nyarán éleződött ki, amikor Ri Mjong Bak akkori dél-koreai elnök ellátogatott a szigetcsoportra. Később Abe Sindzó japán kormányfő egy nyilatkozata okozott óriási felháborodást Szöulban, mert megkérdőjelezte a Koreával szembeni japán háborús agresszió tényét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik