Nagyvilág

Peking beszólt Clintonnak

Hillary-Clinton(210x140)(1).jpg (hillary clinton, )
Hillary-Clinton(210x140)(1).jpg (hillary clinton, )

Peking "rendkívüli elégedetlenségét" fejezte ki vasárnap kiadott külügyminisztériumi közleményében amiatt, hogy Hillary Clinton a napokban "támogatásáról" biztosította Japánt a két távol-keleti hatalom szigetvitájában.

A közleményben a kínai külügyi szóvivő határozottan elutasította az amerikai diplomácia vezetőjének pénteken Washingtonban elhangzott megjegyzését. Clinton ugyanis aznap hivatalában fogadta japán kollégáját, Kisida Fumiót. “Mint ahogy azt korábban már sokszor elmondtam, az Egyesült Államok ugyan nem foglal állást ezeknek a szigeteknek a szuverenitását illetően, azt elismerjük, hogy japán közigazgatás alatt állnak” – idézték a hírügynökségek Clinton szavait, amelyeket vendége előtt hangoztatott.

A kínai külügyi közlemény felszólítja az Egyesült Államokat, hogy “felelős módon” kezelje a szigetcsoport kérdését.

A Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetcsoport kíméletlen területi vita tárgya a két ország között. Tokió álláspontja szerint a szigetek hovatartozása nem vita kérdése, azok “történelmileg és a nemzetközi jog szerint” Japánhoz tartoznak.

A napokban a japán védelmi minisztérium jelezte: a szigetország fegyveres erői adott esetben figyelmeztető lövésekkel riasztanák el a vitatott hovatartozású tengeri területek légterébe betérő kínai repülőgépeket. Peking akkor is azonnal reagált: provokatívnak, veszélyesnek és felelőtlennek nevezte a tervezett japán lépést. Közölte, hogy hajóinak és repülőgépeinek jelenléte a térségben Kína szigetek feletti “fennhatóságát kifejező normális cselekmény”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik