Nagyvilág

Megcsillant a remény a Pussy Riot tagjainak

pussy-riot(960x640)(1).jpg (pussy riot)
pussy-riot(960x640)(1).jpg (pussy riot)

Az orosz legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy a moszkvai városi bíróság elnöksége vizsgálja felül a Pussy Riot elítélt tagjainak fellebbezési kérelmében korábban hozott elutasító határozatát. A tagok egyébként jövőre szabadulnak.

A döntés úgynevezett közbülső határozat, ezért nem szerepel a legfelsőbb bíróság (Verhovnij Szud) honlapján – magyarázta az MTI-nek Valerija Zaharova jogi szakértő. Mint elmondta, még nincs a kezükben a dokumentum. Ezért nem tudja megmondani, milyen indoklással utalta vissza a legfelsőbb bíróság a moszkvai fellebbviteli testület elnökségének a Pussy Riot tagjai ügyében benyújtott fellebbezést. Ebben az érintettek az ellenük tavaly augusztusban hozott ítélet megsemmisítését kérték.

“Vallási gyűlölet által motivált garázdaság”

Az orosz punkegyüttes tagjainak kérelmét Vlagyimir Lukin, az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztos is támogatta.

Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset tavaly augusztusban egyenként két év javító-nevelő táborra ítélték “vallási gyűlölet által motivált garázdaság” címén. Szamucevics ítéletét később felfüggesztettre változtatták.

A moszkvai városi bíróság sajtószolgálatánál az MTI-vel azt közölték, hogy a testületnél, amely korábban visszautasította a punkegyüttes tagjainak fellebbezését, még nem kapták meg a legfelsőbb bírósági határozatot.

Jövőre szabadulnak

Irina Hrunova, az orosz punkegyüttes börtönben lévő tagjainak ügyvédje adta hírül elsőként a sajtónak a legfelsőbb bíróság keddi döntését. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a testület megsemmisítette volna a Pussy Riot tagjai elleni ítéletet. Előbb a moszkvai városi bíróságnak kell döntést hoznia. Hrunova ugyanakkor nagyon kedvező jelnek vélte a lépést. A szakember, aki az Agora nevű orosz jogvédő szervezet jogi tanácsadója is, ugyanakkor hozzátette, hogy a legfelsőbb bíróság a fiatal nők elleni ítélet bizonyos részeit megalapozottnak tartotta.

Az orosz punkegyüttes három tagját a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tavaly februárban tartott, Putyin-ellenes koncertjük miatt ítélték el.

Hétfőn az orosz sajtóban elterjedt, hogy az orosz államfő által a parlamentnek beterjesztett amnesztia-rendelet a Pussy Riot elítélt tagjaira is vonatkozhat majd. Aljohina és Tolokonnyikova ugyanakkor jövőre egyébként is szabadulna börtönéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik