Nagyvilág

A Pussy Riotra nem vonatkozik majd az amnesztia

pussy-riot(960x640)(1).jpg (pussy riot)
pussy-riot(960x640)(1).jpg (pussy riot)

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő célzást tett arra pénteken, hogy a Pussy Riot orosz punkegyüttes börtönben ülő tagjaira, Mihail Hodorkovszkij orosz üzletemberre és más politikai foglyokra nem vonatkozik majd a készülő amnesztiatörvény.

A régóta várt, ezrek sorsát érintő törvényjavaslatot a várakozások szerint az elkövetkező napokban fogják elküldeni az orosz parlamentnek. A javaslat részletein a törvényhozásnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is finomítania kell még, a legfontosabb kérdés, hogy kiket fog érinteni az utóbbi húsz év legnagyobb szabású amnesztiatörvénye.

Politikai foglyok vagy társadalomellenes bűn

A jogvédő szervezetek az egyház- és elnökellenes fellépései miatt meghurcolt Pussy Riotot, továbbá Hodorkovszkijt és a tavalyi ellenzéki tüntetések után bebörtönzötteket egyértelműen politikai foglyoknak tekintik.

A 2003-ban leggazdagabbnak számító orosz üzletember, a Yukos (Jukosz) orosz olajcég volt vezetője már tíz évet töltött börtönben azóta, hogy 2005-ben csalás és adóelkerülés címén első fokon 14 év szigorított börtönre ítélték. Az orosz punkegyüttes két tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát pedig tavaly augusztusban két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte a bíróság vallási gyűlöletből elkövetett garázdaság miatt.

Medvegyev pénteken sugárzott televíziós interjújában elmondta, hogy a kormánynak számolnia kell a közvéleménnyel is, amikor az érintettek köréről dönt.

“Népünk nem hajlandó kegyelmet nyújtani azoknak, akik erőszakos bűncselekményeket, illetve társadalomellenes bűnöket követtek el, a huliganizmus ezek közé tartozik” – állította a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy “az emberek azoknak sem kegyelmeznek, akik államellenes bűncselekményeket, nagy sikkasztásokat követtek el”.

Citromdobálók sem szabadulhatnak

Az a tizenkét ember sem részesülne amnesztiában, akiket több mint egy éve tartanak fogva a rendőrség és a tüntetők összecsapásával végződött tavaly májusi, Bolotnaja téri tiltakozó megmozdulás miatt. A gyanúsítottak nyolc éves börtönbüntetésre számítanak annak ellenére, hogy meglehetősen gyenge bizonyítékok szólnak ellenük, egyiküket például azzal vádolják, hogy citrommal dobott meg egy rendőrt.

Orosz emberi jogi szervezetek arra szólították fel a Kremlt, hogy engedje szabadon a politikai okokból bebörtönzötteket. Amikor Medvegyevet arról kérdezte a riporter, hogy nem kellene-e példát mutatni és elengedni a politikai foglyokat, a kormányfő azt válaszolta, hogy Oroszországban nincsenek politikai foglyok.

“Nem politikai nézeteik miatt töltik büntetésüket, azért vannak börtönben, mert megsértettek a közrendet” – állította.

Ezzel párhuzamosan Alekszandr Zvjagincev orosz főügyész-helyettes pénteken közölte az Interfax orosz hírügynökséggel, hogy Hodorkovszkij ellen további ügyekben is folyik a nyomozás, amelyek a jövőben jó eséllyel bíróság elé kerülhetnek.

Az utóbbi időben olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az egykori milliárdos üzletember ellen egy harmadik ügyben is vádat fognak emelni. Hodorkovszkij ügyvédei elmondták, hogy az ügyben nyomozó csoportot az elmúlt tíz év során sem oszlatták fel, ami azt jelenti, hogy bármikor előkerülhetnek újabb vádak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik