Közélet

Nem engedélyezték a halálraítélt szervadományát

Kivégzőágy (kivégzés, )
Kivégzőágy (kivégzés, )

Anyjának és lánytestvérének akarta adni szerveit. A hatóságok elutasították kérvényét, a kormányzó azonban elhalasztotta kivégzését.

Az amerikai Ohio állam kormányzója az utolsó pillanatban élt jogával és elhalasztott a gyerekgyilkosságért halálra ítélt Ronald Phillips csütörtökre kiírt kivégzését, hogy tanulmányozza kérvényét a szervadományozásra – jelentette az NBC News. A negyvenéves férfi hétfőn kérvényezte a hatóságoknál, hogy engedélyezzék egyik veséjének, valamint a szívének átültetését, amelyeket anyjának és lánytestvérének akart adni.

Az állami börtönhatóság azonban elutasította kérését, és nem adtak engedélyt arra, hogy szerveit odaadja. Ezt azzal indokolták, hogy túl későn tette kérését, és már nincsen idejük arra, hogy felkészüljenek szerveinek kivételére, a börtön amúgy sincsen megfelelően felszerelve a beavatkozás végrehajtására. Phillips azt állította, hogy a kivégzése előtt pár nappal tett kérésével nem az a célja, hogy elhalassza kivégzését, hanem csak halála előtt valami jót akart tenni.

Bár állítása szerint nem akarta, a halasztás végül megtörtént, köszönhetően John Kasich ohiói kormányzónak, aki július másodikára halasztotta a gyerekgyilkos kivégzését, hogy tanulmányozhassa kérvényét – írta az NBC. A kormányzó közleményében kijelentette: „ha egy másik életet megmenthat azzal, hogy felajánlja szerveit, az államnak engedélyeznie kellene az adományozást”.

Phillipsszet azért ítélték halálra, mert 1993-ban megerőszakolta és megölte barátnője hároméves kislányát. A férfi az elmúlt hónapokban azért került az amerikai hírekbe, mert Ohio állam egy újfajta, még soha nem használt gyógyszerkeverékkel akarta végrehajtani a halálos ítéletet, miután a halálos injekciókhoz bevettként használt szerekből hiány alakult ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik