Nagyvilág

Az iráni elnök cáfolja a találkozót

irán (irán, )
irán (irán, )

Róháni propagandának nevezte és elutasította Simon Peresz ajánlatát.

Az izraeli államfő nemrég bejelentette, találkozna az iráni elnökkel. Teherán szerint azonban a javaslat célja az, hogy a nagyhatalmak és Irán között létrejött genfi megállapodást követően Izrael kiléphessen a nemzetközi elszigeteltségéből.

“Soha nem volt és soha nem is lesz változás a cionista rezsimmel szembeni iráni álláspontban” – közölte sajtótájékoztatóján Marzíje Afhám, az iráni külügyminisztérium szóvivője, akit Peresz vasárnapi kijelentéséről kérdezték. Peresz azt mondta, a két ország feszült viszonya ellenére kész találkozni iráni kollégájával, Haszan Róháni elnökkel.

“Irán nem ismeri el Izraelt. Az elnyomó és megszálló rezsimet illető álláspontunk világos” – tette hozzá Afhám.

Miért ne?

Peresz a Globes című gazdasági magazin konferenciáján jelentette ki, hogy “nem tartjuk Iránt az ellenségünknek. Az ellentétek nem személyes, hanem politikai természetű kérdések. Voltak idők, amikor például nem akartunk találkozni Arafattal, de abban a pillanatban, amikor megváltoztatta a politikáját, miért ne?” – tette hozzá az elnök.

“Békét akarunk, és úgy hiszem, az a cél, hogy ellenségeinket barátainkká változtassuk” – hangzott a mindössze jelképes hatalommal rendelkező izraeli államfő következő kijelentése, amelyet a közönség tapssal jutalmazott.

Az iráni szóvivő viszont úgy reagált, hogy “a nemzetközi elszigeteltségből való kitörést célzó izraeli propaganda meddő próbálkozás”.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, Teherán ezt következetesen tagadja.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, Teherán ezt következetesen tagadja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik