Nagyvilág

Visszaverték a rendőröket Ukrajnában

ostrom (ostrom, )
ostrom (ostrom, )

A rohamrendőrök visszavonultak, a kijevi tüntetők ellenálltak az ostromnak, és újra felállítják a hajnalban lerombolt barikádokat.

Az ukrán rohamrendőrök kivonultak a Függetlenség teréről, és a városházától ellenkező irányba, az Európai tér felé indultak, tehát leálltak – legalábbis egyelőre – a demonstráció szétoszlatására tett kísérlettel szerda délelőtt Kijevben. A a tüntetők pedig újra felállítják a hajnalban lerombolt barikádokat a főváros központjában.

Mintegy 25 ezer tüntető gyűlt össze délelőttre a Függetlenség terén és az onnan nem messze, a Hrescsatik főutcán lévő városháza előtt a rohamrendőri ostrom hírére. A rendőrök nem tudtak behatolni városházába, amely alsó szintjét korábban melegedőnek foglaltak el a demonstrálók.

A tüntetők feltartóztatták a buszokon erősítésükre érkező belügyi egységeket is. Az épületben lévő demonstrálók ugyanakkor tartanak egy újabb rohamtól, ezért nem tétlenkednek: a városháza főbejáratától az első szinten lévő aulához vezető lépcsőt folyékony szappannal öntötték le, hogy nehezítsék a rohamrendőrök mozgását, ha esetleg betörnének az épületbe.

Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető kijelentette, hogy nem lehet kompromisszumot kötni Viktor Janukovics államfővel az után, hogy a hatóságok szerdára virradóra újra kísérletet tettek a tüntetők feloszlatására Kijev központi terén.
Az Ütés (Udar) párt elnöke úgy fogalmazott, hogy Janukovics “lezárta az utat bármilyen kompromisszum előtt, amelyre egyes politikusok és társadalmi vezetők szólítottak fel”.

Korábban  a Berkut nevű rohamrendőri alakulat könnygázt is bevetett, hogy kifüstölje az épületből a tüntetőket, akik viszont a városháza első emeletéről hideg vizet locsolnak rájuk.

Nézze élőben a tüntetőket!

A központot is támadták

Szerdán hajnalban behatolt a rohamrendőrség Kijevben a Függetlenség terére, az ukrajnai tüntetések egyik fő helyszínére, és visszafoglalta a tér egy részét.

A jelentős erővel felvonuló hatóság akkor pajzzsal szorította vissza a tüntetőket, a torlaszokat és sátrakat a tér érintett részén lerombolták. A rendőrök – akik egy bírósági döntésre hivatkozva cselekedtek – nyugalomra szólították a helyszínen tartózkodókat.

Egy rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy az akció célja a tér átjárhatóságának biztosítása, és ebben szerinte az önkormányzat illetékes szolgálatai is közreműködnek.

A tüntetők igyekeztek megakadályozni a rendőrségi műveletet. A téren tiltakozók közül többen az ukrán himnuszt énekelték, imádkoztak, és gyertyát emeltek a levegőbe. Egy ismert énekesnő, Ruszlana hangosbeszélőn kérte a rendőrséget arra, hogy ne bántsák a téren tartózkodókat. Ennek ellenére helyszíni beszámolók szerint több tüntető is megsebesült.

A rendőrök észak felől indították akciójukat, de később megálltak, és a tér középső részén található sátrakat már nem bántották.

A Függetlenség terére a művelet kezdete után újabb tüntetők érkeztek, és a tiltakozók szorosabbra vonták soraikat a rendőrségi sorfallal szemben.

Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

Janukovics lemondását követelik

Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza párt frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy szerdán a nap folyamán milliós tömeget hívnak össze a téren. Úgy vélte, hogy a tiltakozó akció az ország vezetésének bukásához vezet majd. Mozgósításra szólított fel egy másik ellenzéki vezető, Vitalij Klicsko ökölvívó is. Egyúttal sürgette Viktor Janukovics elnököt, hogy távozzék posztjáról.

Az ukrán főváros központjában található téren november vége óta szinte folyamatosan tüntetnek Ukrajna európai integrációs folyamatának folytatását követelve.

A tiltakozások egy másik helyszínéről, a kijevi kormányzati negyed utcáiból a rohamrendőrök már korábban, kedd reggel teljesen kiszorították a tüntetőket.

Ukrajnában az unió közvetítője

A szerdai rendőrségi akcióra annak ellenére került sor, hogy a városban tartózkodik a kormányoldal és az ellenzék között közvetíteni próbáló európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Catherine Ashton, valamint az amerikai külügyminisztérium egyik államtitkár-helyettese, Victoria Nuland.

Az EU ukrajnai delegációja közleményt adott ki, amelyben felszólította az ukrán hatóságokat: akadályozzák meg, hogy civilek ellen erőszakot alkalmazzanak. Facebook-oldalán Ashton szomorúságát fejezte ki, hogy a rendőrség békés emberek ellen fordult erővel.

Aggodalmát fejezte ki Carl Bildt svéd külügyminiszter is, aki egy közösségi oldalon kiemelte: Ukrajnát nem az elnyomás viszi előre, hanem a reformok.

Janukovics elnök még kedden bejelentette, hogy delegációt küld Brüsszelbe a tárgyalások folytatására az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás megkötése érdekében. Ígéretet tett arra is, hogy a november 30-i diáktüntetés brutális szétoszlatásában részt vevő rendfenntartókat a vizsgálat idejére felfüggesztik a munkavégzés alól. Arra kérte továbbá a főügyészt, hogy a letartóztatott tüntetők közül eresszék szabadon azokat, akik “nem követtek el súlyos bűncselekményt”.

Olvasói sztorik