Nagyvilág

210 milliárd forintot ölnek a sugármentesítésbe

fukusima (fukusima)
fukusima (fukusima)

Eredetileg a Tepco energiavállalat fedezte volna a költségeket, de a japán kormány attól tart, hogy akkor nem lenne elég gyorsan készen.

A japán állam 700 millió eurót (210 milliárd forint) különített el arra, hogy a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű jelenlegi üzemeltetője, a Tepco helyett hulladéktárolót alakítson ki a régió sugármentesítése keretében – írta szerdán egy japán újság.

Az Aszahi Simbun című lap értesülése szerint a tárolóban nem véglegesen, csupán középtávon, mintegy harminc évre helyeznék el a sugárszennyezett anyagokat.

Eredetileg a Tepco energiavállalat fedezte volna a költségeket, de a tokiói kormány úgy találta, hogy a sugármentesítés nem haladna megfelelő ütemben, ha azt az üzemeltető végezné. Ezért úgy döntött, hogy saját hatáskörébe vonja a terület megvételét és a szükséges berendezések telepítését.

Mintegy 3-5 négyzetkilométeres terület szükséges ahhoz, hogy 15-28 millió köbméter hulladékot tároljanak. A létesítmény felépítésének és üzemeltetésének teljes költsége mintegy 7 milliárd euró lesz és 2015-ben helyezik üzembe.

A terület megvételére szánt 700 millió euró szerepel majd a jövő év áprilisában induló költségvetésben. További pénzeket különítettek el a tároló lehetséges helyszínének felkutatására és kiválasztására, figyelembe véve a talaj minőségét is.

Három helyszín jöhet szóba a fukusimai atomerőmű környékén, Futaba, Okuma és Naraha városnál a kormány szerint, de a döntéshez szükséges a helyi önkormányzatok véleménye is. Isihara Nobuteru környezetvédelmi miniszter a hét végén tárgyal e települések polgármestereivel.

A központi kormányzat azt állítja, hogy csak ideiglenes hulladéktárolóról lenne szó, míg a helyi lakosok attól tartanak, hogy az állandóvá válik, amit a települések semmiképpen nem akarnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik