Nagyvilág

Uniós közvetítő érkezik Ukrajnába

"Kijevi látogatásom előestéjén aggódva látom azokat a tájékoztatásokat, amelyek szerint a rendőrség erővel behatolt a legnagyobb ellenzéki párt székházába" - fogalmazott az unió külpolitikai főképviselője.

Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét aggasztja, hogy Ukrajnában az ellenzék elleni rendőri razziák kisiklathatják a válsághelyzet rendezésére megindult folyamatot.

Kerekasztal lehet

A hétfő esti brüsszeli közleményben Ashton hozzátette, ezek a fejlemények – amelyek ráadásul ugyanaznap következtek be, amikor Viktor Janukovics elnök beleegyezett abba, hogy az ukrán vezetés tárgyaljon az ellenzék képviselőivel egy kerekasztal-megbeszélés keretében – azzal fenyegetnek, hogy félreviszik ezt a folyamatot.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ashton a lehető legnagyobb mértéktartásra szólította az ukrán hatóságokat, és azt kérte, hogy az erő alkalmazása helyett adjanak teret a tárgyalásos megoldásnak.

A rendőrség tagadta, hogy köze lett volna a bebörtönzött Julija Timosenko volt kormányfő pártjának székháza elleni razziához, amelyet álarcosok hajtottak végre. Ellenzéki közlések szerint a rendőrök megszállták több ellenzéki lap szerkesztőségét is.

Ashton kedden és szerdán tartózkodik Ukrajnában, ahol – egy szóvivőjének közlése szerint – minden érintett féllel találkozik, hogy támogassa egy “politikai megoldás” előkészítését.

Nekimentek a barikádoknak

Hétfőn az ukrán rendőrség megkezdte Kijevben a kormányellenes tüntetők barikádjainak elbontását – közölte Vitalij Klicsko ellenzéki vezető Twitter-bejegyzésében.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a rendőrség a kormánynegyed közelében lévő barikádokat is eltávolítja, de összetűzésekre nem került sor a tüntetők és a rendőrök között.

Az AFP egyik fotósa azt közölte, hogy a rohamrendőrök kiszorítják a kormánynegyedet blokád alatt tartó tüntetőket. Az emberek onnan hosszú sorokban a Függetlenség terére, a demonstrációk központjába tartanak. A francia hírügynökség szintén azt írta, hogy nem történtek összetűzések a tüntetők és a rendőrök között. A tüntetők között jelen lévő parlamenti képviselők arra szólítják fel a tömeget, hogy engedelmeskedjék a rendfenntartó erőknek. Szemtanúk szerint a tüntetők azt skandálják: “A rendőrség a néppel van.”

Jan Tombinski, az EU ukrajnai nagykövete figyelmeztette a hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak semmilyen indokolatlan erőszakot a békés tüntetőkkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik