Nagyvilág

Politikai földindulás Thaiföldön

A thaiföldi kormányfő hétfőn bejelentette: a parlament feloszlatását, és új választások kiírását javasolta a királynak - ez egyben a kormány lemondását is jelenti. A tüntetők azonban folyatatják a demonstrációt, mert szerintük egy újabb szavazás manipulálható.

A kormányfő, Jinglak Sinavatra televíziós üzenetében jelentette be, hogy IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) király jóváhagyásával feloszlik a parlament, miután vasárnap az ellenzéki Demokrata Párt mindegyik képviselője lemondott mandátumáról, tiltakozásul Jinglak Sinavatra ellen. A miniszterelnök úgy fogalmazott: “ebben a helyzetben az a legjobb megoldás, ha átadjuk a hatalmat a thaiföldi népnek, és mielőbb választásokat rendezünk”.

A parlament feloszlatása az uralkodó hatáskörébe tartozik, de a miniszterelnök joga, hogy erre vonatkozó javaslatot tegyen. A törvényhozó testület feloszlatása a thaiföldi alkotmány értelmében a kormány automatikus lemondását is jelenti, egy új kormány összetételét a következő választások eredménye határozza meg. Jinglak Sinavatra bejelentette: a parlament feloszlatása után a kormány minden tagja “ügyvivőként” folytatja munkáját a legkésőbb hatvan napon belül megrendezendő választásokig.

A kormány távozását követelő tiltakozók vezetője, Szuthep Thaugszuban ugyanakkor bejelentette: folytatják harcukat, ennek keretében megtartják a hétfőre meghirdetett tömegtüntetést. Mint fogalmazott: céljuk nem a parlament feloszlatása volt, hanem a miniszterelnök azonnali távozása a hatalomból. A kormányellenes erők ugyanis egyáltalán nem akarnak választásokat, úgy vélik, hogy azok a jelenlegi szabályok miatt könnyen manipulálhatók. Ezért elutasították a miniszterelnök vasárnapi javaslatát is, miszerint népszavazással oldják meg az országban kialakult politikai válságot.


Jinglak Sinavatra lemond (Fotó: MTI/EPA)

Az ellenzék vezére kijelentette: Jinglak Sinavatra ügyvivőként sem maradhat tovább a helyén. Ehelyett azt sürgette, hogy a király maga nevezzen ki egy “népi bizottságot”, amellyel helyettesítenék a kormányt. Ez utóbbi indítványt a kormányfő elvetette, mert szerinte az alkotmányellenes és nem demokratikus.

Thaiföldön november vége óta tízezrek demonstrálnak, hogy megdöntsék a törvényesen, választások nyomán hivatalba lépett Jinglak Sinavatra miniszterelnököt és kormányát, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyjának, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfőnek az irányítása alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik