Nagyvilág

Utolsó erőpróbára készül a thai ellenzék

thaiföldi tüntetés (thaiföld, bangkok, tüntetés, )
thaiföldi tüntetés (thaiföld, bangkok, tüntetés, )

A tiltakozások vezetője szerint egy december kilencedikére tervezett tömegtüntetés lesz a kormányzat és a tiltakozók közötti utolsó erőpróba.

Szuthep Thaugszuban Thaiföld lakosságát, hogy aznap – hétfőn – szüntessék be a munkát, és bojkottálják a tanítást, majd csatlakozzanak az utcai megmozdulásokhoz. Ha a tiltakozók száma aznap eléri az egymilliót, kihirdeti a mozgalom győzelmét, és „népi tanácsot” alakítanak a néphatalom gyakorlására és az ország kormányzására. Ha nem sikerül elérni az egymilliós határt, elismeri vereségét, és megadja magát a rendőrségnek – ígérte Szuthep.

Az AP hírügynökség becslései szerint azonban nem valószínű, hogy ilyen nagy számban vonulnának utcára a thaiföldiek, az elmúlt két hét során ugyanis kevesebb mint 30 ezren csatlakoztak az egyes tüntetésekhez. A több napon keresztül húzódó erőszakos összecsapások, amelyek öt halálos áldozatot szedtek, és legkevesebb 289 sebesüléssel jártak, abbamaradtak kedden, amikor a szemben álló felek Bhumibol Aduljadedzs király születésnapjára tekintettel félretették ellentéteiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik