Nagyvilág

Rohamtempóban nő a szellemi leépültek száma

alzheimer(210x140)(1).jpg (alzheimer, )
alzheimer(210x140)(1).jpg (alzheimer, )

A világon 44 millió embert sújt a demencia, vagyis az emlékezetromlással járó szellemi leépülés, és az elmúlt három évben számuk 22 százalékkal emelkedett.

A londoni székhelyű Alzheimer’s Disease International (Nemzetközi Alzheimer Társaság) jelentése szerint a szám megháromszorozódik 2050-re. Addigra a világon mintegy 135 millióan, ebből Nyugat-Európában 16 millióan lesznek demensek.

“Világméretű betegégről van szó, és a helyzet romlik. Azt látjuk, hogy a jövőben drámaian fog emelkedni az idősek száma” – jelentette ki Marc Wortmann, a Nemzetközi Alzheimer-kór Társaság ügyvezető igazgatója.  Szerinte az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) prioritásként kellene foglalkoznia a demenciával, hogy a világ készen álljon a helyzet kezelésére.

A tanulmányt röviddel a G8-ak december 11-én Londonban kezdődő demencia-csúcstalálkozója előtt hozták nyilvánosságra.

A brit egészségügyi miniszter a demenciát “egyre nagyobb, világméretű kihívásnak” nevezte. Szóvivője elmondta, a G8-országok csúcstalálkozóján első alkalommal indítanak globális ellentámadást a demencia világproblémája ellen. A csúcstalálkozó egyedülálló alkalmat teremt arra, hogy sokkal gyorsabban tegyenek valódi előrelépést, és kétszeres erővel igyekezzenek hatékony gyógymódokat találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik