Nagyvilág

Macedón függetlenségi kitüntetést kap Orbán

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Az egynapos látogatáson veszi át a miniszterelnök az elismerést, bár az nem derült ki, hogy mit tett az ország függetlenségéért.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az indulás előtt azt mondta, hogy Orbán Viktor programja során udvariassági látogatást tesz Gjorge Ivanov államfőnél, aki átadja neki a Szeptember 8. elnevezésű kitüntetést. Szeptember 8. Macedóniában a függetlenség napja, az ország ugyanis 1991-ben ezen a napon kiáltotta ki függetlenségét Jugoszláviától.

A magyar kormányfő megbeszélést folytat macedón kollégájával, Nikola Gruevszkivel, valamint Trajko Veljanoszki képviselőházi elnökkel is. A két miniszterelnök jelenlétében a magyar és a macedón kormány tagjai oktatási, kulturális és vízügyi megállapodást írnak majd alá.

Ezt követően Orbán Viktor beszédet mond a macedón-magyar üzleti fórumon. A kormányfő a nap folyamán megkoszorúzza Szkopjéban a macedón szabadságért elesett hősök tiszteletére emelt emlékművet is – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Gyűjti az elismeréseket

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a dohányzás visszaszorítása, a nemdohányzók védelme érdekében végzett munkájáért vett át díjat Orbán Viktor a Parlamentben Margaret Chantól, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójától. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy az elismerés elsősorban azokat a magyarokat illeti, akik korábban az egyik szál cigarettáról a másikra gyújtottak rá, de le tudtak szokni. A WHO főigazgatója pedig azt mondta, Orbán Viktornak megvolt a bátorsága ahhoz, hogy szembeszálljon a dohányzással, és védje országa állampolgárainak egészségét. A főigazgatói díj átadása előtt úgy fogalmazott: elismerendő a miniszterelnök győzelme „a dohányipar taktikái” ellen. Vagyis a trafiktörvényt díjazta a szervezet.

És Macedónia?

Sokszor harcolt már a függetlenségért Orbán Viktor, lehet, hogy ez imponált a macedón állami vezetőknek. Tudjuk, hogy 2014 például a rezsiharc éve lesz, de Brüsszellel is folyamatosan harcban áll a miniszterelnök, legutóbb pedig épp idén október 23-án hívott harcba. „Hadrendbe kell állítani csapatainkat” – mondta akkor.

Az alábbi szavazással éppen ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy Olvasóink szerint milyen lehetetlen díjjal lesz gazdagabb a magyar kormányfő legközelebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik