Belföld

Orbán: Brüsszel nem szűzlányok gyülekezőhelye

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

A miniszterelnök szerint Brüsszelben is látják, hogy a magyar kormány tűzön-vízen át, de végrehajtja azt, amit az EU-csatlakozáskor vállalt, vagyis Magyarország nem koldul, nem könyörög, hanem teljesít, és elvárja azt, ami ez alapján jár neki.

A kormányfő az eheti brüsszeli EU-csúcstalálkozó után adott interjút a Hír TV-nek. A nyilatkozatot vasárnap sugározták a Hírvilág című műsorban.

Orbán Viktor azt mondta, a héten bejelentett költségvetési kiigazításért elismerő reakciót kapott a kormány Brüsszelben. Arra a kérdésre, hogy számít-e újabb uniós vizsgálatokra bizonyos intézkedések miatt, a kormányfő azt felelte: “erre mindig számítanunk kell”, Brüsszel ugyanis “nem a szűzlányok gyülekezőhelye és nem is a szentek kongregációja”, hiszen Brüsszelben nemcsak a kabinetek, hanem a nagy – például az energia- és a bankszektorban vagy a hulladékiparban aktív – cégek is érdekeket képviselnek.

A vállalatok megpróbálják befolyásolni az uniós döntéshozókat, Brüsszelen keresztül igyekeznek elérni, “hogy csökkentsük a bankadót, vagy ne is legyen, hogy ne őket terheljük az adókkal, hanem inkább a nyugdíjasokat vagy a bérből és fizetésből élőket”. A magyar kormány azonban ennek az ellenkezőjét teszi, és a méltányos tehermegosztás elvét vallja – mondt a kormányfő.

Orbán Viktor szerint Magyarország egyébként kivívta magának az elismerést az európai politika folyamatos megújításáért, az innovatív ötletekért, ám mivel mindez érdeksérelemmel jár, “folyamatosan fölszisszennek”, és egyfajta “szabadfogású birkózás” zajlik szabályozott keretek között.

Magyarországnak azonban barátai is vannak az EU-ban, magas posztokon, vagyis Brüsszelre nem szabad úgy tekinteni, mint ahol “csupa az ellenfél zsoldjában álló vagy az ellenfélnek dolgozó emberek lennének” – mondta Orbán Viktor, ezzel magyarázva, hogy a küzdelem “nem váltakozó eredménnyel zajlik, hanem leginkább a mi javunkra dől el”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik