Nagyvilág

Magyarországra is betör Xaver, az óriásvihar

Északnyugaton akár 100-120 kilométer per órás széllökésekre, északon hóra, havas esőre is számítani lehet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: vihardagályt és óránként 150 kilométeres szelet hozhat a Xaver nevű orkán, amely az utóbbi évtizedek legnagyobb és legveszélyesebb vihara lehet.

Skóciában már készülnek az óránként 160 kilométer per órás sebességgel fújó szél okozta áradásokra. A hamburgi repülőtéren kora délutánig 55 járatot töröltek, köztük a Germanwings légitársaság Budapestre közlekedő, illetve Budapestről érkező járatát.

A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin-Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.

Dacolva az időjárással Rotterdámban
Fotó: AFP / Robin Utrecht

Az Időkép szerint a Xaver nevű viharciklon hidegfrontja pénteken éri el a hazánkat, és északnyugaton akár 100-120 kilométer per órás lökéseket is hozhat.

A hidegfront felhőzetével az éjszakai órákban éri el hazánkat, főként az ország északi felén okozhat többfelé csapadékot, mely vegyesen lehet havas eső, kisebb havazás, de eleinte akár ónos eső, fagyott eső is hullhat. Megmaradó hótakaró kialakulására azonban nem számíthatunk, legfeljebb a hegyekben hullhat néhány centiméter.

Európa több északi repülőtéren is fennakadásokat okoz a Xaver orkán, Koppenhága légikikötőjét lezárták, Hamburgban péntek délután fél egyig több mint 40 induló járatot töröltek, Stockholmban és Amszterdamban sem indult el több járat este.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik