Nagyvilág

Román szenátorok a székely zászló ellen

székely zászló (székely zászló, )
székely zászló (székely zászló, )

Három román szenátor megtiltaná, hogy állami intézményeken más államok zászlói vagy a székely zászló lobogjon. Az iskolákban pedig minden reggel elénekeltetnék a román himnuszt is.

A parlament elé terjesztett törvénymódosító indítvány fő kezdeményezője, Alexandru Petru Fratean úgy érvelt, korábban prefektusként Maros megyében többször szembesült azzal, hogy önkormányzatok a román alkotmány által el nem ismert jelképeket tűztek ki. Az indítvány kötelezővé tenné a román zászló állandó jelleggel való kitűzését az állami intézményeken, és szankciókat ír elő, ha más államok lobogóját is kihelyezik.

A Mediafax hírügynökség kérdésére, hogy az indítvány a székely zászlóra is vonatkozik-e, a szenátor elmondta: a bírságok olyan államok zászlaja esetében is alkalmazhatók, amelyeket Románia nem ismer el, már megszűntek, de olyan “egységek” lobogójának a használata is tilos, amelyek “magukat államnak tartják”. Azért van szükség az indítványra, hogy egyértelmű legyen a román nemzeti jelképek használatának szabályozása – tette hozzá.

Korábban a székelyföldi magyar önkormányzati vezetők egyebek mellett arra hivatkozva tűzték ki a székely zászlót, hogy azt kifejezetten nem tiltják a román törvények. Hargita és Kovászna és Maros megyében számos pert indítottak a prefektusok a székely vagy a magyar zászló kitűzése miatt. A három román szenátor a zászlóhasználat szabályainak megváltoztatása mellett azt is kötelezővé tenné, hogy a közoktatásban a diákok minden reggel énekeljék el a román himnuszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik