Nagyvilág

Visszaveszik Tőkés kitüntetését

tőkés lászló (tőkés lászló)
tőkés lászló (tőkés lászló)

Visszavonják Tőkés László román állami kitüntetését, mert felvetette: Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága a román állami kitüntetésre, és úgy döntött, az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól – jelentette be a testület ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke.

Az érdemrend becsületbírósága öt igen szavazattal egy tartózkodás mellett hozta meg döntését. Tőkés László ügyvédjével, Kincses Előddel korábban távozott az ülésről, tiltakozásul amiatt, hogy a testület – elmondása szerint – megtagadta tőle az ügyvédi védelemhez való jogot.

Tőkés László 2009-ben kapta meg a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Megdöbbentő és aggályos

Magyarország Külügyminisztériuma közleményben reagált a döntésre. Mint ahogy írták, a tárca „megdöbbenéssel fogadta” a hírt.

„Elismerjük, hogy Románia szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, valamint arról is, hogy kitől vonja vissza azt. A Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól ennek ellenére felettébb aggályos. A romániai forradalom hősét, elismert európai politikust, az erdélyi, romániai magyarság ikonikus alakját ugyanis szándékosan félremagyarázott politikai véleménye miatt fosztják meg az kitüntetéstől” – olvasható a közleményben, amelyben azt írja a minisztérium, a kitüntetés visszavonásával “az egész romániai magyarságot alázzák meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik