Nagyvilág

Lelőtte a rablót az ékszerész

pisztoly (pisztoly, fegyver, )
pisztoly (pisztoly, fegyver, )

Egy francia ékszerész halálosan megsebesítette az üzletét kirabló férfit. Ez két hónap alatt a második ilyen eset Franciaországban.

Az eset az ország északkeleti részén, Sézanne-ban történt. Az 54 éves ékszerészt őrizetbe vették, ügyében szombaton indul meg az eljárás. Elsőként azt vizsgálják, jogos önvédelemből ölt-e. Az ékszerész rendőrségi engedéllyel tartott magánál fegyvert, miután korábban már négyszer megtámadták. Azóta az üzletet is teljesen átalakították, kamerákkal és megerősített riasztóberendezéssel látták el.

A kesztyűt és sapkát viselő 36 éves rabló – akit korábban tízszer ítéltek el fegyveres rablások miatt – csütörtök délután fél 5-kor lépett be az üzletbe, és az ékszerek megtekintését kérte az ékszerész feleségétől. Az ékszerész, aki az emeleten tartózkodott, gyanúsnak tartotta a vásárló viselkedését, és a háta mögé rejtett fegyverével lement az üzletbe. A rablónál gumilövedékes fegyver volt, de az nem volt megtöltve. Amikor azt az ékszerész arca felé tartotta, ő is elővette az automata pisztolyát.

A rabló ekkor az üzlet hátsó felébe tuszkolta az ékszerészt, aki négyszer rálőtt a támadójára. A rablónak sikerült kimennie az üzletből és csatlakoznia a társához, aki kint várta. Amint azonban odaért hozzá, összeesett. Mielőtt a helyszínen meghalt volna, a mentőknek annyit mondott: “Hárman voltunk, a 94-es számú megyéből, Val-de Marne-ból jöttünk”. Társai elmenekültek a helyszínről, őket nagy erőkkel keresik a rendőrök.

Szeptemberben országos felháborodást keltett és a belügyminiszter közbelépéséhez vezetett, hogy emberölés vádjával eljárást indítottak egy nizzai ékszerész ellen, aki hátulról agyonlőtt egy, az üzletét kirabló és onnan már a motorja felé menekülésben lévő 19 éves fiatalt. Hivatalos adatok szerint Franciaországban az elmúlt egy évben megemelkedett az üzletekben elkövetett fegyveres rablások száma: havonta mintegy 2-400 ilyen eset történik, s elsősorban az ékszerboltok érintettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik