Nagyvilág

Obama megkegyelmezett Popcornnak

Az amerikai elnöknek köszönhetően idén is megmenekült egy, a Fehér Háznak felajánlott hálaadás-napi pulyka.

Online szavazás alapján idén a Nemzet Pulykája címet a Popcorn névre keresztelt pulykakakas nyerte el a hosszú válogatás után talpon maradt egyetlen vetélytársával, Caramellel szemben. Az elnöki kegyelem, amelyet Obama a lányai, Sasha és Malia társaságában mondott ki, a hagyományok szerint a “dublőrre” is kiterjed.

A szárnyasok azonban csak rövid ideig örülhetnek a kegyelemnek, a CNN szerdai beszámolója szerint ugyanis az Obama által a korábbi években “futni hagyott” szárnyasok egyike sem él már.

Popcornt és Caramelt a Virginia állambeli Leesburg történelmi Morven Parkjába szállítják majd, Westmoreland Davis néhai kormányzó (1918-1922) birtokára.


Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Az első elnök, aki az asztalára felkínált pulykának a kisfia kérésére megkegyelmezett, a hagyomány szerint Abraham Lincoln volt. Nem világos, hogy ez a gyakorlat a következő évtizedekben hogyan folytatódott. Harry Truman a következő elnök, akiről sejtik, John F. Kennedy pedig az, akikről biztosan tudják, hogy kegyelmet gyakorolva nem a felajánlott pulykát süttette meg.

Úgy tűnik, az idei hálaadás viharos lesz az Egyesült Államokban, ahol heves havazást várnak kedden és szerdán. Az időjárás akár tízmillió amerikait ragaszthat otthonukba a hálaadás hosszú hétvégéjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik