Nagyvilág

Rigai tetőomlás: nem ez volt az első eset

rigai tetőomlás (rigai tetőomlás)
rigai tetőomlás (rigai tetőomlás)

Az 54 ember halálát okozó rigai tetőomlás nem az első ilyen baleset, amelybe a bevásárlóközpontot építő cég belekeveredett.

Egy hasonló tetőomlás történt egy évvel ezelőtt egy másik rigai szupermarketben is. Abban a balesetben senki sem halt meg – tudta meg a LETA lett hírügynökség.

2012 októberében szakadt le az Alfa bevásárlóközpont tetejének egy 90 négyzetméteres darabja. A szerencsétlenség zárás után történt, ezért sem sérült meg senki. Az Alfa egyik, nevét elhallgató alkalmazottja annak idején egy internetes bejegyzésben arról számolt be, hogy a munkaadó nyomást gyakorolt rájuk, nehogy az esetről bármilyen információ kiszivárogjon.

A múlt csütörtökön beomlott Maxima bevásárlóközpont építésében részt vevő cégek elhárítottak minden felelősséget. Ennek ellenére a tetőszerkezetet kivitelező Re and Re cég 100 ezer latot (425 millió forint) ajánlott fel az áldozatok családjainak.

A LETA kiderítette azt is, hogy az – építészeti megoldásai miatt díjazott – Maxima építésében és üzemeltetésében több, áttekinthetetlen off-shore részesedésekkel rendelkező, egymással szövevényesen összefonódó cég és befektetési társaság vett részt.

A Hír24 egy mérnököt kérdezett arról, hogy nálunk előfordulhat-e a rigaihoz hasonló tragédia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik