Nagyvilág

A halálra kövezés bevezetését tervezi Afganisztán

afganisztán (afganisztán, )
afganisztán (afganisztán, )

Kövezés általi halállal szankcionálná a házasságtörést az afgán kormány, visszatérve ezzel a tálib rezsim idején alkalmazott büntetési formákhoz.

A kövezésnek mint a halálbüntetés egyik lehetséges módjának a visszaállítása az afgán büntetőtörvénykönyv módosításának tervezetében szerepel, amelyet az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportja állított össze – hívta fel a figyelmet hétfőn a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Négy szemtanú kell

A javaslat szerint a házasságtörést elkövető nők és férfiak “kövezés általi halálra” ítélhetők, míg az az egyedülálló, aki egy házas emberrel létesít intim kapcsolatot, büntetésül “száz korbácsütést” kapna. Az ítéleteket nyilvánosan hajtanák végre – derül ki a dokumentumból. A tervezet egyik készítője a brit hírügynökség tájékoztatása szerint elmondta: ahhoz, hogy a házasságtörést az említett formában büntessék, négy szemtanú egybehangzó vallomására van szükség.

Asráf Azimi, az afgán igazságügyi miniszter egyik illetékese a francia hírügynökségnek megerősítette, hogy a megkövezés szerepel az említett szövegben. “A tárca és más afgán igazságügyi szervek olyan törvényen dolgoznak, amely a saríával (iszlám jogrend) összhangban büntetné a házasságtörést, a lopást és az alkoholfogyasztást” – tette hozzá.

A tálibok törvényei jönnek vissza

Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója elmondta: megdöbbenéssel fogadták, hogy Hamid Karzai afgán elnök kormánya 12 évvel a tálibok bukása után újra be akarja vezetni a halálra kövezést. Adams egyúttal felszólította az ázsiai ország államfőjét, hogy “utasítsa el ezt a javaslatot”.

Afganisztánban a tálibok 1996 és 2001 között fennálló uralma idején az elítélt házasságtörőket rendszerint agyonlőtték vagy halálra kövezték, a nők egyedül nem hagyhatták el otthonukat, a lányok nem járhattak iskolába, a férfiakat pedig arra kötelezték, hogy hosszú szakállt növesszenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik