Nagyvilág

Nem indulhat választáson vécé nélküli politikus

Gangesz vécé (gangesz, india, vécé, )
Gangesz vécé (gangesz, india, vécé, )

Egy indiai államban csak azok lehetnek önkormányzati képviselők, akiknek otthona fel van szerelve illemhellyel.

A még egyelőre csak tervezett lépést Bihár állam kormányfője kedden, a Vécé Világnapján jelentette be – írta a Gulf News. Nitish Kumar elmondta: nagyon is komolyan fogják venni, hogy csak olyan politikusok indulhatnak a falvak és városok önkormányzati választásain, akiknek otthona el van látva toalettel.

A kormányzat reményei szerint ez a lépés is segít majd elérni azt a célt, hogy 2022-re Bihár államból eltűnjön a szabadban ürítés hagyománya. Jelenleg ugyanis az emberek jelentős része a természetben végzi kis- és nagydolgát, ami Indiában teljesen megszokott dolognak számít. A kormányzati adatok szerint az államban 22 millió háztartásban nincsen semmilyen vécé, ami az összes háztartás 82,4 százaléka, és azok 26 százaléka városokban található.

Kumar kormányfő közölte azt is, hogy a kormány 35 ezer forintnak megfelelő rúpiás vécéépítési támogatást ad minden háztartásnak, és annak elköltését ellenőrizni fogják. Ez utóbbi azért lényeges, mert korábban már volt hasonló program, de a vécéépítésekre szánt kormányzati pénzek „eltűntek”, a vécék pedig nem épültek meg.

Indiában évek óta folytatnak erőteljes kampányt kormányzati és civil szervezetek a vécék elterjesztésére. Tavaly például azzal hívták fel a fel a figyelmet a tarthatatlan higiéniai állapotokra, hogy kétmillió forintnak megfelelő összeget adtak egy nőnek, aki két nappal az esküvő után a vécé hiánya miatt hagyta ott férjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik