Gazdaság

Egy, csak egy magyar van a dúsgazdag románok közt

gazdag (gazdag)
gazdag (gazdag)

A nagyváradi Teszári Zoltán az egyedüli magyar nemzetiségű romániai üzletember a tíz leggazdagabb román toplistáján, amelyet a Forbes Románia magazin tett közzé pénteken.

Az ötszáz legvagyonosabb román üzletember rangsorát közzétevő folyóirat szerint a leggazdagabbak vagyona összesen csaknem 20 milliárd eurót (6000 milliárd forint) tesz ki, ami 1,6 milliárd euróval (480 milliárd forinttal) kevesebb a tavalyinál. A rangsorban szereplők mintegy 200 ezer embert foglalkoztatnak cégeiknél.

Az első helyen Ioan Niculae, az Interagro cégcsoport tulajdonosa áll, akinek vagyonát 1,1 milliárd (330 milliárd forint) euróra becsülték. Niculaénak főként az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban vannak beruházásai, de a futballba is befektetett, ő az Astra Giurgiu román élvonalbeli csapat tulajdonosa.

A második helyen Dan Grigore Adamescu áll 950 millió eurós (285 milliárd forint) vagyonnal, ő a biztosítási piacon és a médiában van jelen. A harmadik helyen Frank Timis bányaipari beruházó osztozik Ion Tiriac volt román sportcsillaggal, vagyonukat 850 millió euróra (255 milliárd forint) becsülte a folyóirat.

A távközlés és média területén tevékenykedő Teszári Zoltán a kilencedik helyet foglalja el, az ő vagyonát 370 millió euróra (110 milliárd forintra) becsülték.

A toplistán szereplő személyek vagyonának az átlaga 39 millió euró (11,7 milliárd forint), a legkisebb vagyon, amellyel a rangsorba be lehetett kerülni, 5 millió euró (1,5 milliárd forint). Az ötszáz leggazdagabb között 47 nő van. A legtöbb gazdag ember (csaknem kétszáz) Bukarestben él, a második helyen Kolozsvár áll, itt 34 toplistás üzletember székhelye található.

Fapados magyar gazdagok

Niculae vagyona átszámítva 321 milliárd forint, ezzel jócskán megelőzné a mi Csányi Sándorunkat, aki a legutóbbi lista szerint 135 milliárddal szerénykedik. De a második Adamescu is kenterbe verné a (többek közt) magyar foci urát. Teszári Zoltán a maga 108 milliárd forintos vagyonával beférne az ötödik helyre Várszegi és Demján közé, ha magyar állampolgár lenne (ki tudja, tán fel is vette az állampolgárságot – erre is gondolni kéne a leggazdagabb magyarok listájának összeállításakor).

Vegyük hozzá, hogy 1-2-3 éve még sokkal vagyonosabbak voltak a romániai leggazdagabbak: 1,6-17 milliárd eurós vagyona volt az akkori leggazdagabbaknak. A nacionalista hevület is azt mondatja velünk: magyar gazdagok, szedjétek össze (meg!) magatokat!

Amúgy az árak is tükrözik a különbséget: Budapest kb. Kolozsvárral áll egy árszinten, Bukarest jóval drágább a magyar fővárosnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik