Nagyvilág

Robbantás zavarta meg a nepáli választást

nepál (nepál)
nepál (nepál)

Pokolgép robbant Nepál fővárosában, Katmanduban kedd délelőtt, miközben az országban alkotmányozó nemzetgyűlési választások folytak. Hárman megsebesültek, köztük egy nyolcéves fiú.

Egy rendőrségi szóvivő elmondása szerint a merénylet az egyik peremkerületben, Bhotebahalban történt egy szavazóhelyiség előtt, ahol sokan álltak sorba, hogy voksolhassanak. Szemtanúk szerint a robbanószerkezetről a nyolcéves fiú azt hitte, hogy valamilyen játék. Az arcán és a kezén sebesült meg.

A választásokon 122 párt indult, 33 kis párt azonban bojkottálja azt, mert állításuk szerint a nagy pártok kihagyták őket a választási előkészületekből. A kicsik összefogtak, hogy akadályozzák a voksolást. A kormány négy napra munkaszünetet vezetett be a szavazás napja körül, hogy mindenki leadhassa voksát a lakhelyén. Ennek ellenére sokan nem vagy csak nehezen jutottak haza, mert a bojkottáló pártok lezártak sok utat.

Szintén már a szavazás idején, kedden a 33 párt aktivistáiból álló egyik csoport megtámadott egy szavazóhelyiséget egy faluban, amely 400 kilométerre nyugatra van Katmandutól. Az ott szolgálatot teljesítő rendőrök a levegőbe leadott lövésekkel riasztották vissza őket, és végül az aktivisták szétszéledtek – közölte egy helyi közigazgatási vezető.

Pokolgépes robbantások voltak hétfő este is a fővárosban és más városokban. Egy katmandui robbanásban megsebesült két ember, a rendőrség feltételezése szerint éppen a bojkottáló pártok aktivistái.

Fotó: AFP/Prakash Mathema

A világ egyik legszegényebb államában a polgárháború vége óta másodszor tartanak választásokat. Azokat a képviselőket választják meg, akiknek a Nepáli Demokratikus Szövetségi Köztársaság alkotmányának kidolgozása lesz a feladatuk.

Elemzők szerint messze nem lesz egyik pártnak sem abszolút többsége az alkotmányozó nemzetgyűlésben. Viszont ha két-három párt koalíciós kormányt tud is alakítani, nehéz dolga lesz az alkotmány megírásával, mert annak minden egyes cikkéről szavaznia kell a nemzetgyűlésnek, és minden esetben kétharmados többséggel kell azokat jóváhagyni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik