Nagyvilág

Rendkívüli állapot Tripoliban

tripoli orosz nagykövetség (tripoli)
tripoli orosz nagykövetség (tripoli)

Rendkívüli állapotot vezetett be 48 órára Tripoliban vasárnap az általános nemzeti kongresszusnak (parlamentnek) alárendelt, felkelőkből alakult milícia vezérkara a vérontás megállításának érdekében.

A pénteken a miszrátai milícia főhadiszállásánál tartott tüntetéseken kitört lövöldözésben és az azt követő összecsapásokban 45 ember halt meg és 460-an megsebesültek a líbiai fővárosban, de orvosok szerint az áldozatok tényleges száma feltehetően ennél jóval magasabb.

Tripoliban vasárnap a városvezetés kezdeményezésére háromnapos általános sztrájk kezdődött – jelentette az al-Dzsazíra katari hírtelevízió. A városban dolgozó ukrán orvosok szerint a szombati viszonylagos nyugalom után vasárnapra virradóra ismét intenzívebbé vált a lövöldözés az egykori lázadó milíciák között.

Szombaton vált ismertté, hogy a miszrátai milicisták elfoglaltak egy katonai támaszpontot Tripoli egyik elővárosában, kifosztották a fegyverraktárat, és Miszrátába szállítottak minden ott talált fegyvert.

A városban rendszeresek a tüntetések a kétes üzelmekkel, emberrablással, kínzással és titkos börtönök fenntartásával vádolt, más régiókból származó milicisták ellen, akik Moammer Kadhafi rendszere ellen harcolni érkeztek a fővárosba 2011 augusztusában, de azóta sem távoztak.

A líbiai fővárosban pénteken mérgesedett el a helyzet, amikor Gargúr városnegyedben a miszrátai milícia távozását követelő békés tüntetőkre a milicisták rálőttek. Ezt követően feldühödött tripoliak megrohamozták és felgyújtották a milicisták főhadiszállását. A lövöldözés szombaton is folytatódott.

Szombaton több százan gyűltek össze a belvárosban, a Mártírok terén, hogy végső búcsút vegyenek az előző nap megölt áldozatoktól. Több tucatnyi fiatal milíciaellenes jelszavakat skandált, és a hadsereg újbóli felállítását követelte. „Még Kadhafi katonái sem lőttek ilyen kegyetlenül a tüntetőkre” – méltatlankodott az egyik résztvevő.

Ali Zeidán miniszterelnök a harcok beszüntetésére szólított fel, az ENSZ líbiai missziója határozottan elítélte az erőszakot, az Egyesült Államok pedig minden felet önmérsékletre szólított fel. A parlament a nyáron döntött arról, hogy minden milíciát eltávolítanak a fővárosból, de ennek azóta sem sikerült érvényt szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik