Nagyvilág

Vége a rendkívüli állapotnak Egyiptomban

egyiptom(960x640)(1).jpg (egyiptom)
egyiptom(960x640)(1).jpg (egyiptom)

Keddi bírósági döntés nyomán feloldották Egyiptomban a rendkívüli állapot rendelkezéseit és az éjszakai kijárási tilalmat, amely három hónapig volt érvényben az arab országban. Közben kedden is összecsaptak tüntetők rendőrökkel.

A kairói közigazgatási bíróság kedd délelőtt ítélt úgy, hogy a rendkívüli állapot határideje lejár november 12-én, két nappal korábban a belügyminiszter által közölt dátumnál. Az eltérés oka, hogy a rendkívüli állapotot ugyan augusztus 14-én vezették be egy hónapra, de szeptember 12-én hosszabbították meg még kettőre, a bíróság pedig ennek alapján döntött úgy, hogy november 12-én jár le az időtartama.

Fotó: AFP/Gianluigi Garcia

A rendkívüli állapot felhatalmazta a hatóságokat arra, hogy írásbeli végzés nélkül is letartóztathassanak embereket és írásos felhatalmazás híján is tarthassanak házkutatásokat. A hatóságok éltek is ezzel: Mohamed Murszi, a július elején tisztségéből eltávolított elnök iszlamista hívei közül több ezret vettek őrizetbe az utóbbi három hónapban. Sok közülük a kijárási tilalmat szegte meg, amely a rendkívüli állapot elején még este hétkor kezdődött, majd pedig egyre rövidült, míg végül már csak 4 órás lett: éjjel egy és hajnali öt óra között volt tilos az utcára menni.

A rendkívüli állapot feloldását inkább csak a határidő lejárta indokolta Egyiptomban, nem a nyugalom helyreállása. Kedden – ahogy szinte minden nap – összecsapások voltak tüntetők és rendőrök között. Az utóbbiak könnygázgránátokat vetettek be Murszit éltető egyetemi hallgatók ellen Manszúra városában. Ugyanakkor a diákok csoportjai egymással is összecsaptak: kövekkel dobálták egymást. Négy diák megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik