Nagyvilág

Irán nem tárgyal meztelen férfiak előtt

ensz genfi székház (ensz, genf, )
ensz genfi székház (ensz, genf, )

Letakarják az ENSZ-székházban a szemérmetlen domborművet egy tárgyalás idejére.

Újra letakarják az iráni atomprogramról szóló tárgyalások idejére az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) genfi székházában a tárgyalóterem bejárata fölött lévő domborművet, amelyen meztelen férfialak látható.

Eric Gill (1882-1940) Az ember teremtése című műalkotását Nagy-Britannia 1938-ban ajándékozta a Népszövetségnek, az ENSZ elődjének. Az életnagyságúnál nagyobb dombormű lábánál helyezik el a csütörtökön kezdődő tárgyalások idejére Irán és az Európai Unió zászlaját, illetve a tárgyalódelegációk vezetőinek székét.

A férfi nemi szervet is láttató márvány domborművet részben már a tárgyalások első, három héttel ezelőtti fordulójának idejére is letakarták vászonnal. Kritikus hangok szerint a szervezőkben túl nagy az Irán kívánságaival szembeni megfelelési kényszer.

A vászonra szükség van, hogy semleges hátteret teremtsünk a hivatalos fotókhoz – indokolta az intézkedést a svájci külügyminisztérium.

Gillt a dombormű elkészítésében Michelangelo Ádám teremtése című, a vatikáni Sixtus-kápolna falát díszítő freskórészlete inspirálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik