Nagyvilág

Kudarc: képtelenek dönteni Timosenko sorsáról

Egyelőre nem mehet a németországi kórházba a börtönben ülő volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko, mert a pártok nem tudtak megállapodni a feltételekről.

Timosenko 2011 őszétől ül börtönben, mert úgy találták, hogy Ukrajnát erősen megkárosító szerződést kötött az orosz gázszállításokról. Az Európai Unió szerint politikai ítélet született. A politikusnőnek krónikus hátfájdalmai vannak, ezért kérte, hogy kezeltethesse magát Németországban. Viktor Janukovics államfő ezt nagy nehezen engedélyezte, ám a pártok nem tudtak megegyezni ennek módjában, vagyis, hogy Timosenko a gyógykezelése után visszamenjen-e a börtönbe, vagy engedjék el neki a további büntetést.

Amikor a parlament házelnöke bejelentette, hogy nincs megegyezés, az ellenzéki képviselők skandálni kezdték: szégyen, szégyen! Vitalij Klicsko volt bokszvilágbajnok, az egyik ellenzéki párt vezetője pedig azt mondta: „Viktor Janukovics rezsimje Ukrajna tévedése. De hamarosan képesek leszünk kiküszöbölni ezt a hibát, mert európaiak vagyunk, és ezt be is fogjuk bizonyítani!”

Európa most úgy kerül a képbe, hogy Ukrajna társulási és kereskedelmi szerződést szeretne kötni az Unióval. A dokumentumot november végén írnák alá, ám ennek egyik feltétele épp Timosenko ügyének rendezése.

Egyes szakértők szerint az egész történet mögött egy dolog áll, méghozzá Oroszország, amely nem akarja, hogy Ukrajna az Európai Unióval társuljon. Inkább azt szeretné, hogy saját kereskedelmi szövetségéhez csatlakozzon, amelynek tagja még Kazahsztán és Fehéroroszország. A BBC szerint Janukovics emiatt ment tárgyalni a hétvégén Moszkvába.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik