Nagyvilág

320 millióért „vette meg” a menyasszonyt

juan(1)(960x640)(1).jpg (jüan, )
juan(1)(960x640)(1).jpg (jüan, )

Komoly szándékait bizonyítandó nászajándékként többkosárnyi pénzt - forintba átszámolva 320 milliót - szállíttatott jövendőbelije otthonába egy férfi a kelet-kínai Csöcsiang tartományban.

A többtucatnyi kosárban a menyasszony családja a hagyományos ajándékok mellett szerencsét hozó, piros színű masnival átkötött pénzkötegeknek örülhetett. A több mint száz kilogrammot nyomó bankjegyek összeszámolva összesen 8 888 888 jüant (320 millió forint) tesznek ki, ami a kínai számmisztikában a szerencsehozónak számító nyolcas számjegy miatt is üzenet értékű. A kosarakat a családhoz szállító kínai munkások képe bejárta szerdán a kínai internetet, többen az elmúlt években divatos “tuhao”, vagyis az újgazdag jelentésű, negatív csengésű jelzővel illették a férfit.

A vőlegény általi pénzajándék mindennaposnak számít Kínában. Az összege tartományonként, sokszor pedig városonként is változik. Egy nem hivatalos összeállítás szerint “legdrágábbak” ma a sanghaji arák, “áruk” 100 ezer jüannál (3,6 millió forint) kezdődik, s a szülők által itt a lakás is elvárás. Ezzel szemben Pekingben például 10 ezer jüan (360 ezer forint), Hszincsiang-Ujgur autonóm területen 8888 jüan az ár, de Csungkingban például egyáltalán nem szokás fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik