Nagyvilág

Szupertájfun: magyarok segítenek

Több szervezet is a természeti csapás sújtotta Fülöp-szigetekre utazik.

A Baptista Szeretetszolgálat három tagú humanitárius csapata – a Fülöp-szigeteki baptisták segélykérésére – vasárnap délután indul Budapestről Manilába – közölte a Baptista Szeretetszolgálat.

A Fülöp-szigeteken ötezer dolláros gyorssegélyt osztanak ki, és felmérik a további teendőket, így például azt, hogy szükség van-e a riadóztatott és készenlétben lévő Rescue 24 nemzetközi mentőcsapatuk bevetésére.


Fotó: MTI / EPA / Dennis M. Sabangan

A Fülöp-szigeteki károsultak megsegítésére a 13555555-55555555-55555555-ös számlaszámra “Tájfun” megjelöléssel várják az adományokat.

Orvosok indulnak, kutatómentők várnak

A Református Szeretetszolgálat nyolcfős orvoscsoportot indít hétfő reggel a tájfun sújtotta területre. Ők 15 ezer dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal mennek a legnagyobb kárt szenvedett sziget Tacloban városába.

Kórházi sátrukkal a gyógyítást egyből az érkezés után megkezdik – írták a közleményben. A misszió másodlagos célja, hogy felmérjék a helyreállítási igényeket és lehetőségeket.

A szeretetszolgálat adománygyűjtést indított a katasztrófával sújtott terület megsegítésére, mely a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával támogatható vagy a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon keresztül, továbbá a szeretetszolgálat jobbadni.hu oldalán online adományozásra is lehetőség van.

Készenlétben áll a Hunor, a magyar katasztrófavédelem hivatásos mentőszervezete is. Ők a romok alatt maradtak felkutatásában segédkezhetnek. Ha felkérést kapnak, hat órán belül el is indulnak.

Több, mint tízezer halott

A Fülöp-szigetekre pénteken reggel csapott le a Haiyan névre keresztelt tájfun. Eddig 3-400 holttestet találtak, de a kormány becslései szerint tízezernél is több lehet a halálos áldozatok száma. 

A tájfun a legerősebb trópusi vihar volt, amely a délkelet-ázsiai szigetországot valaha sújtotta. Házak tömegét döntötte romba, és súlyos károkat okozott a 220 ezer lakosú Tacloban kikötővárosban, az ottani tengerparti repülőteret elárasztották a heves szél által felkorbácsolt, két emelet magas hullámok. Taclobanban csaknem minden házat súlyosan megrongált vagy teljesen lerombolt a tájfun.

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, a károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.

Az amerikai védelmi minisztérium is felajánlotta segítségét: Chuck Hagel miniszter közleményben jelezte, hogy az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat bocsát rendelkezésre az eltűntek felkutatására, a mentési munkálatokra.

Kimenekítések Vietnámban

A Haiyan tájfun szombaton valamelyest meggyengülve Vietnam felé folytatta útját. A helyi katasztrófavédelm tájékoztatása szerint hatszázezer embert menekítettek ki a trópusi szélvihar lehetséges útvonalából. Később kétszázezer visszatérhetett lakhelyére, miután kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik