Nagyvilág

Sátorban rejtegetik Obamát

obama (obama, )
obama (obama, )

Az amerikai elnök minden külföldi útjára egy átlátszatlan, zajkeltő berendezéssel is felszerelt biztonsági sátrat visz magával. Így védekezik az esetleges lehallgatások ellen.

A sátrat az elnök hálószobájának közelében akkor is felállítják, ha történetesen egy szövetséges államban tesz látogatást. De hasonló óvintézkedést alkalmaznak a külföldre utazó kongresszusi képviselők és szenátorok, diplomaták és katonatisztek is, mert feltételezik, hogy a fogadó országok kíváncsiak a titkaikra – a The New York Times.

Az amerikai hivatalos személyek ilyen sátrakban olvassák el a titkosított iratokat, és folytatják legbizalmasabb helyi és távolsági beszélgetéseiket.

Amerikai tisztségviselők feltételezik – és erre a lap szerint bizonyítékokat is tudnak felhozni – hogy őket külföldön, beleértve az Európai Uniót és Izraelt is, megfigyelik. A The New York Times nem tudta pontosan kideríteni, hogy az amerikai tisztségviselők mikor kezdtek el biztonsági sátorral utazni, de több forrásra hivatkozva azt állította, hogy az első vezető, aki ilyet használt, George J. Tenet volt, aki 1997 és 2004 között állt a Központi Hírszerző Iroda (CIA) élén.

Obama ha külföldre látogat, nem viheti magával iPadjét, mert azt a szakértők nem tartják biztonságosnak, viszont a különlegesen kódolt BlackBerryjét igen. Az elnök a limuzinjából biztonságosan kommunikálhat. Az amerikai tisztségviselők a lap szerint olyan instrukciókat kapnak, amelyek szerint feltételezniük kell, hogy minden lépésüket figyelik, és minden szavukat lehallgatják. A külföldi kormányhivatalokban tett látogatások után telefonjaikat rendszeresen igyekeznek megtisztítani a lehallgató alkalmazásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik