Nagyvilág

Kiakadt a Google-főnök az amerikai kémkedés miatt

google (google, )
google (google, )

Az adatgyűjtés miatt Obamához fordult. Mintegy 320 millió ember adatait szerezték meg, hogy nagyjából 300 veszélyesnek tekintett személyt azonosítsanak.

A Google elnöke szerint felháborító és – ha igaz – valószínűleg törvénysértő, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltörte a Google adatbázisait, megszerezte az internetes óriás több százmillió felhasználójának adatait.

Eric Schmidt a The Wall Street Journal hongkongi kiadásának azt mondta, információi szerint az NSA mintegy 320 millió ember telefonos adatait szerezte meg azért, hogy nagyjából 300 – valamilyen szempontból veszélyesnek tekintett – személyt azonosítson. Schmidt azt is közölte, hogy a Google az ügy miatt panaszt tett az NSA-nél, Barack Obama elnöknél és több kongresszusi tagnál is.


Fotó: AFP / Pilippe Lopez

A The Washington Post című amerikai napilap múlt szerdán internetes kiadásában azt írta, hogy az NSA feltörte a két internetes óriás, a Google és a Yahoo közötti kommunikációs csatornákat is, és ezzel páratlanul széles körű adatgyűjtést hajthatott végre email-üzenetekről, szöveges vagy épp audio-, illetve videotartalmakról. A The Washington Post szerint az NSA mindehhez egy Muscular nevű programot alkalmazott, amelyet közösen működtet brit társszervezetével.

A lap az ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozott. Keith Alexander tábornok, az NSA igazgatója cáfolta az újság értesülését, és egy washingtoni tanácskozáson azt mondta, az általa vezetett ügynökségnek nincs hozzáférése sem a Google, sem a Yahoo szervereihez..

Barack Obama a közelmúltban azt ígérte, hogy kormánya felülvizsgálja az NSA titkos adatgyűjtését. Az elnök azt még sosem ismerte el, hogy az ügynökség “túl messzire ment”. Ezt a minap megtette helyette a külügyminiszter. John Kerry úgy fogalmazott, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség néha robotpilóta üzemmódban működött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik