Nagyvilág

Szomjhalál: Bezárják a nigeri menekülttáborokat

niger (niger)
niger (niger)

A nigeri kormány elrendelte az afrikai ország északi részén működő menekülttáborok azonnali bezárását, miután a héten csaknem száz menekült, túlnyomórészt nők és gyerekek haltak szomjan a Szahara-sivatagban.

Ez a tragédia az embercsempész-hálózatok bűntetteinek eredménye. Meg fogjuk találni az embercsempészeket, és keményen megbüntetjük őket – áll a nigeri kormány által pénteken kiadott közleményben.

Csütörtökön vált ismertté, hogy 92 ember – 52 gyerek, 33 nő és hét férfi – halt szomjan a sivatagban, miután lerobbant az őket szállító két teherautó, és gyalog folytatták útjukat. A 21 túlélő egyike elmondta, a rossz termés miatt keltek útra, és Algériába akartak eljutni a sivatagon át.

Fotó: AFP/Boureima Hama

Még a legerősebbek sem bírják négy napnál tovább víz nélkül a sivatagban – mondta az észak-nigeri Agadez város polgármestere.

A menekültek tragédiája miatt pénteken gyásznapot tartottak Nigerben, országszerte félárbocra engedték a nemzeti lobogót.

Hasonló tragádia történhetett volna Líbiában, ahol csaknem félszáz egyiptomi illegális bevándorlót mentettek ki a sivatagból pénteken a légierő gépei – közölte egy biztonsági illetékes.

Több tucatnyi egyiptomi lépett titokban líbiai területre hétfőn, majd az embercsempészek magukra hagyták őket a Tobruk és Adzsábija közötti úton. Egyiküknek sikerült bejutni a városba, és értesíteni a líbiai hatóságokat, amelyek megindították a kutatást a többiek után.

A líbiai légierőnek sikerült kimentenie a sivatagban eltévedt 48 egyiptomit – tájékoztatott egy bengázi biztonsági vezető. Az egyiptomi külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy két egyiptomi meghalt, több tucatnyi pedig eltűnt.

Líbia, amelynek hat országgal összesen 4000 kilométeres szárazföldi határa van, valamint több mint 1700 kilométer hosszú tengeri határa, gyakran kéri a nyugati országok segítségét az illegális bevándorlással kapcsolatos problémák megoldásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik