Nagyvilág

Meggyilkolták a görög neonáci párt két tagját

arany-hajnal(960x640)(1).jpg (arany hajnal)
arany-hajnal(960x640)(1).jpg (arany hajnal)

Fegyveres támadók végeztek az Arany Hajnal két tagjával, egyet pedig súlyosan megsebesítettek a görög neonáci párt egyik athéni irodája előtt pénteken.

A rendőrség közlése szerint két támadó az irodánál egy motorról lövéseket adott le, majd elhajtott. Szemtanúk szerint a támadáshoz egy AK-47-es (Kalasnyikov) gépkarabélyt használtak.

A húszas éveikben járó halálos áldozatok a párt egy képviselőjének rádiónyilatkozata szerint az Arany Hajnal tagjai voltak.
Nikosz Dendiasz polgári védelmi miniszter elítélte a támadást. Az Arany Hajnal közleményében azzal vádolta a kormányt, hogy a pártot ért fenyegetések ellenére nem nyújtott kellő védelmet nekik.

Fotó: AFP/Aris Messinis

A 300 fős törvényhozásban 18 mandátummal rendelkező szélsőséges párt ellen rendőrségi nyomozás folyik, miután szeptemberben egyik hívük meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. Az ügyben az Arany Hajnal három vezetőjét, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt előzetes letartóztatásba helyezték.

A párt összesen kilenc parlamenti képviselője ellen folyik eljárás, őket bűnszervezetben való részvétellel és annak vezetésével, valamint illegális fegyvertartással vádolják. A büntetőügy tanúi görög sajtóhírek szerint arról számoltak be, hogy az érintett képviselők részt vettek a párt tagjainak katonai jellegű kiképzésében, amely során bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra készítették fel, illetve fegyverekhez juttatták őket.

Az Arany Hajnal alkotmányellenes összeesküvésnek tartja az ellene folyó eljárást, és azt hangoztatja, hogy a szervezet politikai üldözés áldozata.

A szeptemberi gyilkosságot követően számos alkalommal tüntettek az Arany Hajnal ellen Görögországban, néhány megmozdulás erőszakossá vált. Ugyanakkor a pénteki volt az első halálos áldozatot követelő támadás a neonáci párt ellen, amely közvélemény-kutatások szerint a harmadik legnépszerűbb politikai erő Görögországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik