Nagyvilág

Nem utálták meg Milosevicset a szerbek

CIA-dokumentumok titkosítását oldották fel, amelyből kiderül, hogy a szerb lakosság a nemzetközi szankciók ellenére sem fordult Milosevics ellen 1993-ban.

A szerb lakosok 1993-ban zsörtölődtek ugyan a szankciók miatt, valamint egyre kevesebbet kerestek, mégsem mutatkozott jele annak, hogy hamarosan elfogyna a türelmük – ismertette a CIA jelentését kedden internetes oldalán a Vecernje Novosti című belgrádi napilap. A szankciók felgyorsították a szerb gazdaság összeomlását, de még nem okoztak annyi szenvedést a lakosságnak, hogy rendszerellenes hangulat alakuljon ki – fogalmazott a CIA.

Az 1993 februárjában kelt dokumentum a nemzetközi embargó hatásait elemzi, vagyis azt, hogy a megszorítások mennyire járultak hozzá Szlobodan Milosevics elnök hatalmának megingatásához és megdöntéséhez.

A Vecernje Novosti szerint a dokumentum hangvétele ugyanolyan, mint a szankciókról szóló többi jelentésé: a gazdaság rendetlen, a szerbek egyre nyomorultabbul élnek, de a feketepiacnak, a diaszpórából származó pénznek és a faluról érkező élelmiszerkészleteknek köszönhetően sikerül megélniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik