Nagyvilág

Ketten meghaltak a szuperviharban

Franciaország északnyugati részén 75 ezer háztartás maradt áram nélkül, Hollandiában két ember életét vesztette az ítéletidő miatt, a bretagne-i partoknál egy nőt sodort el a tenger.

Eddigi jelentések szerint a Nagy-Britanniában súlyos fennakadásokat okozó szélsőséges időjárás Franciaországban nem követelt halálos áldozatokat. A kontinens belseje felé haladó vihar két hollandiai halálos áldozatát a szél által kitépett fák nyomták agyon Amszterdamban, illetve annak egyik külvárosában.

Hollandiában a széllökések ereje meghaladta az óránkénti 120 kilométeres sebességet, sokan megsérültek, legalább ketten súlyosan. Az amszterdami Schiphol repülőtéren ötven járatot töröltek, sok gép jelentős késéssel tudott csak felszállni. A sínpályákra dőlt fák miatt nem járnak az Amszterdamba tartó és onnan induló vonatok, és a villamosközlekedés is szünetel a holland fővárosban.

A Bretagne déli részén található Belle-Ile nevű szigetről egy ötven év körüli nőt sodort sodorta el egy hullám. Hajóval és egy helikopterrel keresik a tűzoltók és a polgárőrség, de egyelőre nem sikerült megtalálni.

A La Manche-csatornán a franciaországi Calais és a nagy-britanniai Dover között szünetel a kompközlekedés, az Európa legforgalmasabb kikötőjének számító hollandiai Rotterdamban mind a beérkező, mind a kimenő áruforgalomban fennakadásokat okozott az ítéletidő, sok hajó késett. Egy, az észak-angliai Newcastle-ből Hollandiába tartó komp az erős szél miatt nem tudott kikötni, ezért 1100 emberrel a fedélzetén a nyílt tengeren kénytelen vesztegelni.

Nagy Britanniát már szétverte a vihar

Nézze meg a vihar pusztítását a brit szigeteken képekben és videókon.

A francia kikötőket nem zárták be, a La Mache-csatorna alatt húzódó Csatorna-alagútban akadálytalan a forgalom. Franciaország legsúlyosabban érintett térségeibe az ERDF energiaszolgáltató szakembereket irányított, hogy segítsenek a károk elhárításában a természeti csapástól fenyegetett övezetekben, Normandiában, Bretagne-ban és az ország legészakibb részén fekvő Nord-Pas-de-Calais-ban.

A széllökések ereje Franciaországban Bretagne-ban volt a legnagyobb, elérte az óránkénti 139 kilométeres sebességet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik