székelyföld (székelyföld)
Nagyvilág

Hatalmas zászlókkal készülnek a székely gigatüntetésre

Négy darab - egyenként 250 méter hosszú - székely zászlót is kifeszítenek majd a felvonulók vasárnap, a székelyek tiltakozó nagy menetelésén - jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetét is vezető politikus egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta, emellett háromezer kisméretű székely zászlót, és kétszáz – magyar, román és angol nyelvű – transzparenst osztanak ki a tervek szerint több százezer felvonulónak.

A hatóságok is segítik

Tamás Sándor közlése szerint az óriászászlókat a felvonulás két végpontján, Kökösön és Bereckben, illetve a rétyi keresztútnál, és Kézdivásárhelyen feszítik ki, és indítják el az 55 kilométer hosszú menettel. A politikus szerint az utóbbi napokban jó irányba változott a hatóságoknak a tiltakozó megmozduláshoz való viszonyulása. Valamennyi hatóság engedélyezte a felvonulást. “Ismereteink szerint gőzerővel dolgoznak azon, hogy provokációktól mentes, békességes megmozdulás legyen” – jelentette ki Tamás Sándor.

Fotó: MTI/Henning János

A sajtótájékoztatón részt vevő Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere úgy vélte, jót tett a székely öntudatnak a kormányt képviselő prefektusok folyamatos akadékoskodása. “Néhány évvel ezelőtt azt éreztük, hogy elkényelmesedett a székelység. Most a prefektusok felrázták egy kicsit a hangulatot” – jelentette ki Antal Árpád. A politikus azt is megemlítette, hogy kedden azért kapott írásos figyelmeztetést Dumitru Marinescu prefektustól, mert bizonyos eseményeken nem viselte a román nemzeti színű vállpántot.

“Tényleg azt hiszik, hogy fenyegetéssel, erőszakkal lehet elérni, hogy tiszteljük, szeressük ezt az országot?” – tette fel a kérdést a polgármester, aki azt is megjegyezte, várja, hogy ezek után megbüntessék vagy leváltsák, ha például március 15-én nem teszi fel a román nemzeti színű szalagot.

Világszerte tüntetnek, Budapesten is

Budapesten és további négy magyarországi városban is tartanak szimpátiatüntetéseket a székelyföldi autonómiáért a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett Székelyek nagy menetelésével egy időben, vasárnap – jelentették be közös sajtótájékoztatójukon a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Székelyföldért Társaság (SZT) vezetői csütörtökön Budapesten.

Bencze Izabella CÖF-alapító, a fórum szóvivője elmondta, közös céljuk a Romániában tervezett közigazgatási átalakítás megbénítása és a területi autonómia létrehozása. Álláspontja szerint Románia több nemzetközi egyezményt is megsértene a tervezett közigazgatási átszervezéssel, amellyel egyebek mellett erőszakosan változtatnák meg a régiókon belüli nemzetiségi arányok.

László Lajos, az SZT titkára elmondta, hogy a budapesti Hősök terén lesz a gyülekező vasárnap délelőtt 10 és 11 óra között. Onnan vonulnak át a román nagykövetséghez, ahol déli 12 órakor kezdődik a rendezvény, összehangolva a háromszéki demonstrációval. Hangsúlyozta, csak akkor lehet eredményes az akció, ha sokan vesznek részt benne.

A vidéki rendezvényeket Szolnokon, Debrecenben, Keszthelyen és Sárospatakon szervezik. A székelyföldi autonómiáért a világ több mint húsz városában, számos kontinensen tartanak szimpátiatüntetést.

A CÖF a vasárnapi demonstráció után petíciót készít, amelyet eljuttatnak a román kormányhoz.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.