Nagyvilág

Nem fizetnek útdíjat a székelyek

székely autonomia (székely autonómia, )
székely autonomia (székely autonómia, )

A romániai úttársaság mégsem köti úthasználati díj kifizetéséhez a székelyek autonómiát követelő nagy menetelésének engedélyezését.

Az úttársaság a portál kérdésére adott válaszában közölte, hogy a kérvényezett menetelés nem esik annak a miniszteri rendeletnek a hatálya alá, amelyre hivatkozva korábban úthasználati díj befizetését kérték – közölte az Országutak és Autópályák Országos Társasága (CNADNR) a maszol.ro-val.

Felhívták viszont a figyelmet, hogy a forgalom korlátozását csak a közlekedésrendészet jóváhagyásával rendelheti el, kivételes esetben pedig ezt maga a rendőrség is megteheti. Azt is a menetelés szervezőinek a figyelmébe ajánlotta, hogy a köztéri megmozdulásoknak békéseknek kell lenniük, azok nem zavarhatják a közutak rendeltetésszerű használatát. Az úttársaság illetékesei szerint a szervezők kötelessége megkülönböztető jelekkel elkülöníteni az úttest elfoglalt részét.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a CNCDAR jóváhagyhatja az úthálózat használatát – idézte a portál a társaság vezérigazgatója által jegyzett levelet.

A Székely Nemzeti Tanács az október 27-i nagy meneteléssel az egységes, önálló, autonóm Székelyföld követelésének kíván nyomatékot adni. A terv szerint a székely zászlós menetoszlopok a déli harangszó után, a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 11 településről és egy útkereszteződéstől indulnak el, és egymással szembetalálkozván közel 55 kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik